Takto to prý opravdu vypadá na hranicích Ruska a Ukrajiny

21.08.2014 9:02

Podle týdenní zprávy OBSE o situaci na ukrajinsko-ruských hranicích je hlavním problémem především proud uprchlíků z Doněcké a Luhanské oblasti, který se snaží dostat přes hranice. Tisíce lidí prý denně překračují hranici. Pozorovatelé však nezaznamenali významnější aktivitu na ruské straně.

Takto to prý opravdu vypadá na hranicích Ruska a Ukrajiny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ukrajinské neštěstí

Anketa

Která strana nejvíc vybouchne v komunálních a senátních volbách? Kde bude největší zklamání ze zaostání za očekáváním?

6%
52%
1%
21%
14%
1%
4%
0%
hlasovalo: 23155 lidí

Lidi, pohybující se směrem k hranici, lze podle OBSE rozdělit do několika skupin. Rodiny prchající se spoustou zavazadel, auty nebo i pěšky. Jsou prý zaznamenány i případy, kdy rodiče odvedli své děti přes hranici a vrátili se zpět na Ukrajinu.

Druhou skupinou jsou staří lidé, kteří odcházejí pouze s několika vaky a na Ukrajinu se již nikdy nechtějí vracet. Třetí skupinou, cestující přes hranice, jsou pak mladí lidé v autech. Ti jezdí přes hranice nakupovat, vybírat peníze z bankomatů, nebo zajistit jiné základní životní potřeby, které dnes na Ukrajině nefungují.

Největší množství uprchlíků, které se navíc stále zvětšuje, je podle pozorovatelů z regionu kolem města Luhansk. Čím dál častěji se objevují zprávy o zoufalé situaci v tomto regionu, kde se odehrává nejvýznamnější část bojů mezi ukrajinskou armádou a separatisty.

Celá zpráva v angličtině ZDE.

Na hranici probíhá podle pozorovatelů i pohyb vojenské techniky. Celkem bylo napočítáno sedm přeletů ruských vojenských vrtulníků přes hranici. Podle pozorovatelů se však nejednalo o úmyslné překročení hranice. Kromě toho byl zaznamenán jeden přelet malého ruského vojenského letounu.

Po celý týden však pozorovatelé slyšeli výbuchy a rovněž palbu na ukrajinském území poblíž hranice. Je však třeba dodat, že poblíž hranice mají protivládní povstalci své improvizované výcvikové středisko.

Pozorovatelé na hraničním přechodu zaregistrovali zvýšený přesun osob ve vojenském oblečení, a to v obou směrech. V průběhu celého týdne zaregistrovali jedno ruské civilní vozidlo, pravidelně překračující hranici. Při jízdě na Ukrajinu v něm prý bývá více osob, než když se vrací do Ruska.

Právě na hraničním přechodu u Doněcku se odehrála celým světem sledovaná anabáze s ruským humanitárním konvojem, odstaveným před hranicí. Zpráva uvádí, že 17. srpna bylo 280 nákladních vozidel zaparkováno v prostoru vedle hraničního přechodu a následně bylo zahájeno vyjednávání za účasti ukrajinských pohraničníků a rovněž zaměstnanců celní správy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…