Takto u nás prý probíhá kontrola ČT a rozhlasu. Objednané průzkumy, podivné statistiky. Zkušený televizní ředitel Hreha nabízí originální řešení

22.03.2015 17:49

Veřejnoprávní média realizují svou misi v rozporu se zákony o České televizi a Českém rozhlase, protože jim to umožňují členové příslušných rad. Ti podle mediálního analytika Radima Hrehy vnímají své zastupování veřejnosti při kontrole ČT a ČRo jako obhajobu jejich nezávislosti před kritikou. Zajímavým krokem by mohlo být informování o náklonnosti konkrétních sdělovacích prostředků k Moskvě nebo Washingtonu, stejně jako o tom, kým byli vyškoleni jednotliví novináři.

Takto u nás prý probíhá kontrola ČT a rozhlasu. Objednané průzkumy, podivné statistiky. Zkušený televizní ředitel Hreha nabízí originální řešení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

S varováním před proruskou propagandou v českém prostředí přicházejí čím dál častěji jak prozápadně orientovaní politici, tak nejrůznější komentátoři, kteří neskrývají obavy z toho, že by si lidé mohli tvořit jiné názory, než veřejnosti předkládají domácí mainstreamová média. V této souvislosti zaujal mediálního analytika Radima Hrehu ojedinělý požadavek, který nastolil v Praze žijící americký novinář Erik Best, zda není v takovém případě třeba upozorňovat i na možnou propagandu z druhé strany.

Podle Besta bychom měli znát předpojatost jednotlivých komentátorů: "A jestli nějaká webová stránka má peníze od ruské vlády, tak bychom to měli vědět. Zároveň ale, jestli má nějaké médium peníze od americké či evropské strany s cílem podporovat protiruskou propagandu, tak bychom to také měli vědět,“ konstatoval Erik Best. "Best tak tlumočil základní principy poskytování objektivních a všestranných informací, v tomto případě zpravodajství o ukrajinské krizi,“ říká pro ParlamentníListy.cz Radim Hreha.

Rady veřejnoprávních médií místo kontroly televizi i rozhlas obhajují

Upozorňuje na to, že hlavním mediálním kamenem je proto otázka, proč veřejnoprávní média realizují svoji misi v rozporu s vizí, kterou jim ukládají zákony o ČTK, České televizi nebo Českém rozhlase. "Odpověď je nasnadě: Protože to po nich nevyžadují jejich rady. Radní veřejnoprávních médií – čest výjimkám – totiž vnímají své zastupování veřejnosti v rámci kontroly příslušného média jako obhajobu jeho 'nezávislosti' před kritikou 'několika jednotlivců',“ vysvětluje bývalý ředitel Slovenské televize.

K tomu podle něj používají členové rad veřejnoprávních médií sofistikovaný obranný systém. "Počínaje neprozkoumatelnými výsledky různých průzkumů oblíbenosti zadávaných a hlavně placených příslušným médiem. Dále pak statistikami oslovených politiků, respektive objemem produkce konkrétního média poskytnutých jednotlivým stranám či hostům. Vrcholem eskamotérství radních je argumentace ve stylu: 'To, co jedni občané kritizují, jiní chválí.' Radní se tak svou činností pouze stylizují do role kontroly zastupující veřejnost a poslanci, členové sněmovního volebního výboru, se tváří, že jim to věří,“ míní Radim Hreha.

Informace o náklonnosti médií k Moskvě nebo Washingtonu by pomohly

Nicméně si zkouší alespoň na chvíli představit, že by radní i poslanci naplňovali své poslání. "Veřejnoprávní média by tedy začala plnit příslušné zákony a poskytovala veřejnosti ověřené informace náklonnosti jednotlivých médií k Moskvě, Washingtonu či Bruselu. Počínaje personami ve vedení příslušných vydavatelských domů, konče posledním žurnalistou či editorem. Informacemi o jejich studiích či studijních pobytech včetně uvedení mecenášů, kteří 'školení' hradili včetně sdělení o jejich předcházejících působištích,“ poznamenává mediální analytik.

Česká televize by tak podle jeho názoru mohla využít informační lišty na obrazovce ke zveřejňování obdobných informací i o svých redaktorech, kteří jsou právě ve vysílání. "O procentu citovaných proruských či protiruských zdrojů v příslušné zprávě ani nemluvě. Myslíte-li, že taková představa je utopická, pak jste na omylu. Technicky to není žádný problém, ten je jako vždy pouze odvislý od vůle politiků,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Radim Hreha.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…