Takto vypadá nová řecká vláda. Například na turistický ruch dohlédne popová zpěvačka

28.08.2015 18:31

V Řecku ustanovili prozatímní vládu, která bude spravovat zemi do doby, než nastanou předčasné volby. Ty podle posledních odhadů proběhnou 20. září. Na prozatímní vládě tedy zůstává břímě zavedení úsporných opatření, ke kterým se bývalý premiér Alexis Tsipras již nedostal. Informuje The Guardian.

Takto vypadá nová řecká vláda. Například na turistický ruch dohlédne popová zpěvačka
Foto: europarl.europa.eu, tan
Popisek: Alexis Tsipras, premiér zadluženého Řecka

Prozatímní vláda byla ustanovena dnes a její předsedkyní, a tedy i první řeckou premiérkou vůbec se stala bývalá vrchní soudkyně nejvyššího soudu Vassilika Thanouová.

Její předchůdce Alexis Tsipras rezignoval minulý týden poté, co se rozpadla jeho strana Syriza, jejíž členové se vzepřeli úsporným opatřením, jimiž je podmíněn záchranný balíček od Mezinárodního měnového fondu a Evropské centrální banky. Rebelové následně založili vlastní politickou stranu jménem Lidová jednota.

„Nový kabinet může být u moci méně než měsíc, musí však dohlédnout na zavedení několika úsporných opatření, na kterých balíček závisí,“ uvádí The Guardian.

Novým ministrem financí se stal Giorgos Houliarakis, akademik, který byl součástí vyjednávacího týmu během jednání Řecka s věřiteli. Ministrem zahraničí se stal Petros Moliviatis, ostřílený diplomat, který danou funkci zastává již potřetí.

Alkistis Protopsaltiová, známá řecká zpěvačka, se stala ministryní cestovního ruchu.

Celý text zde

Tsipras, který rezignoval po necelých sedmi měsících svého čtyřletého funkčního období, řekl, že potřebuje silnější mandát k prosazení úsporných opatření. Podle posledního průzkumu veřejného mínění však více než 60 % obyvatel nesouhlasí s jeho rozhodnutím vyvolat předčasné volby.

Ač podle stejného průzkumu zůstává Syriza i nadále nejoblíbenější politickou stranou, oproti předchozím výzkumům poněkud ztratila. Naopak preference konzervativní strany Nová demokracie stabilně stoupají.

Pokud by však v předčasných volbách Tsipras nezískal absolutní většinu, znamenalo by to pro něj, že by se mu pravděpodobně nepodařilo sestavit vládu, proces by se musel tedy opakovat. Jediná záchrana by pro něj byla, pokud by se do parlamentu dostala nějaká menší politická strana, které se v předchozích volbách nepodařilo pokořit tříprocentní hranici hlasů.

Průzkum dále uvádí, že 68 % Řeků si chce ponechat jednu měnu i přes velké oběti a úsporná opatření a celkem 48 % Řeků věří, že se jim podařilo dosáhnout nejlepší možné dohody s věřiteli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…