Takto vypadají čínské investice ve střední a východní Evropě

17.12.2014 12:51

V Bělehradě dnes pokračuje třídenní summit 16+1, kterého se účastní premiéři zemí střední a východní Evropy a Číny. Cílem všech zúčastněných stran je přivést do regionu další čínské investice a zlepšit vzájemné ekonomické vazby.

Takto vypadají čínské investice ve střední a východní Evropě
Foto: tan, China daily
Popisek: Si Ťin-pching: čínský komunistický politik, od března 2013 čínský prezident a od listopadu 2012 generální tajemník Ústředního výboru Komunistické strany Číny

Deutsche Welle hodnotí regiony střední a východní Evropy jako ideální prostor pro čínské investice. „Ekonomický růst Číny se nyní trochu zpomalil. Peking se proto snaží vložit svůj kapitál do zahraničních dluhopisů," cituje německý server vyjádření bělehradského experta v oblasti zahraničních investic Milana Kovačeviče. Podle srbského experta mohou z ekonomické expanze Číny profitovat právě země nacházející se v této části Evropy (označované pod zkratkou CEE). Německý server upozorňuje, že i když se obě strany letos setkávají už počtvrté, objem vzájemného obchodu zatím dosahuje jen 43 miliard dolarů. To je přitom stejná částka, které dosahuje obchod mezi Čínou a Itálií.

„Stávající obchod je je stále nízký, ale v budoucnu bude jistě narůstat," cituje Deutsche Welle vyjádření makroekonomického experta Dregera z Německého institutu pro ekonomický výzkum. Analytici z Pekingu však odhadují, že by vzájemný obchod mohl v nejbližších letech překročit až 100 miliard dolarů ročně. Spolupráce s Čínou však nemusí být podle Deutsche Welle vždy „procházkou růžovým sadem“, protože trh hraje do karet spíš asijskému exportnímu gigantovi. To ostatně potvrzuje i Kovačevič. „Je skutečně obtížné vyvážet z Evropy do Číny. Zejména vzhledem k nízkým cenám, které jsou rovněž ovlivněny nízkými platy.“

Celý text v angličtině najdete ZDE.

Dreger a Kovačevič se shodují na tom, že spolupráce mezi zeměmi CEE a Čínou je motivována čistě ekonomicky. Někteří politici z Evropské unie se však domnívají, že cílem Číny je postavit evropské země proti sobě. Nedávno tento názor vyjádřil například komisař pro obchod Karel de Gucht. V analýze pro Evropský institut pro asijská studia v Bratislavě však expert Richard Turcsányi zmiňuje, že skupina 16+1 nevystupuje proti EU, byť vše neřeší přes Brusel. „Čína ani státy CEE nemají motivaci oslabovat Evropskou unii. I přes kritiku by tuto skutečnost měla západní Evropa pochopit," píše Turcsányi.

Deutsche Welle konstatuje, že program na bělehradském summitu se bude blížit předešlému summitu, který v loňském roce hostila Bukurešť. „Premiéři zemí CEE budou prezentovat své projekty s cílem přilákat pozornost čínské vlády. Např. v Bukurešti srbská vláda představila plných padesát projektů, u kterých doufala, že se na nich bude Čína finančně podílet. V posledních letech tak Čína investovala do výstavby železničního spojení mezi Bělehradem a Budapeští, dálnice v Černé Hoře, jaderného reaktoru v Rumunsku, chemického průmyslu v Maďarsku či do výstavby přístavů v Chorvatsku a Bulharsku," informuje Deutsche Welle.

„Podobné zakázky jsou výhodné zejména pro čínskou stranu. Příkladem může být bělehradský Pančevův most, který bude slavnostně otevřen právě dnes. Čínská banka poskytla peníze při nízké úrokové sazbě, dodavatelem je čínská společnost a dělníci pochází rovněž z Číny. Celý most tak byl prakticky dovezen z Číny, která nemusí platit žádné clo ani daně z tohoto projektu," upozorňuje Kovačevič.

reklama

autor: pro

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …