Takže dost! Babiš utnul ,,problém Karviná”. Ale objevil se jiný hlas

07.07.2020 7:23

Koaliční vláda ANO a ČSSD čelí kritice opozice, že podcenila situaci na Karvinsku a nechala rozhořet lokální ohnisko nemoci covid-19. Kabinet Andreje Babiše (ANO) kritizovali i komunisté, na jejichž hlasech vláda stojí. Bez nich by menšinový kabinet neměl dost hlasů k prosazování svých plánů. Předseda vlády proto přešel do protiútoku a položil na stůl čísla, na kterých chtěl ukázat, jaký je skutečný stav věci.

Takže dost! Babiš utnul ,,problém Karviná”. Ale objevil se jiný hlas
Foto: video Andreje Babiše
Popisek: Andrej Babiš.

Opoziční strany předsedovi vlády Andreji Babišovi vyčítají, že podcenil situaci v OKD a nechal v Moravskoslezském kraji rozhořet lokální ohnisko nemoci covid-19. Europoslankyně Kateřina Konečná v Otázkách Václava Moravce vládě vyčetla, že se už od konce května vědělo o nárůstu koronavirových případů na dole Darkov v OKD, ale kabinet s tím nic nedělal.

„Celou vinu za tu situaci tam nenesou horníci, jak se snaží někteří říkat. Vinu nese krajská hygienická stanice, lokální politici a potažmo celá vláda. Na Karvinsku nefunguje chytrá karanténa. Já jsem vůbec nezpochybňovala, že chcete tu ekonomiku opět otevřít, ale neměli jste plán B, kdyby se objevilo lokální ohnisko. Já to tam nevidím. Jediné, co jsem slyšela, byla snaha hledat viníky mezi horníky. Už od 23. května jste věděli, že na dole Darkov je problém, a vy jste neudělali vůbec nic,“ tepala vládu Konečná.  

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Na poplach bil i hejtman Moravskoslezského kraje z hnutí ANO Ivo Vondrák, který posledních pár dní upozorňuje na to, že počty nakažených stále rostou, ale jako hejtman má omezené možnosti jednat. Zdůraznil, že klíčová rozhodnutí v oblasti různých karanténních opatření musí přijmout v prvé řadě hygienici. Ti prohlašují, že je situace pod kontrolou, a to i přes nárůst případů.   

Množí se dotazy, proč se zavíraly v březnu Litovel a Uničov při menším počtu případů, než má teď Karviná. Proč tedy? Protože dobu, která uplynula, jsme využili na to, aby se mohlo postupovat bez tak velkého zásahu do života společnosti... Máme lépe zmapovanou situaci, nové testovací kapacity, dostatečné zásobení ochrannými pomůckami, postačující rezervu JIP, chytrou karanténu, mobilní týmy, propojené informační systémy a nastavené různé procesy a systémy, které v březnu prostě nebyly...“ poznamenal epidemiolog Rastislav Maďar ve svých tweetech.

Rostislav Maďar promlouvá

Rostislav Maďar promlouvá

Předseda vlády Andrej Babiš se rozhodl vyrazit do protiútoku.

„Česká média šílí. Twitter šílí. Všude plno článků, jak vláda nezvládá situaci s koronavirem a jak jsme to podcenili,“ začal premiér.

„TAKŽE,“ pokračoval pro zdůraznění velkými písmeny.

„Tady jsou aktuální čísla pro všechny moje hatery ze Seznam Zprávy, Info.cz a dalších ‚webísků‘. Jak každý vidí, je to fakt jen lokální problém. Situace na území ČR je stabilní. Kromě Karviné je z většiny krajů hlášen jen sporadický výskyt případů,“ vypálil po přípravě. A předložil údaje z Ministerstva zdravotnictví.  

Andrej Babiš promlouvá

Ministerstvo zdravotnictví na svém webu hlásí, že ve většině krajů je situace Klidná. Výraznější nárůsty nemoci covid-19 je prý možné sledovat jen ve Středočeském a především v Moravskoslezském kraji (MSK), kde se v dolech společnosti OKD nachází lokální ohnisko nemoci.

„Zvýšený výskyt počtu případů je sledován v posledních dnech ve Středočeském kraji a stále v Moravskoslezském kraji (cca 75 % všech hlášených případů aktuálně z MSK). V MSK je zhoršená situace zejména v okrese Karviná v souvislosti s doly OKD, kde probíhá masivní testování zaměstnanců společnosti OKD a kontaktů pozitivních případů. Naprostou většinu kontaktů tvoří rodinní příslušníci zaměstnanců a dalších pracovníků společnosti OKD,“ hlásí ministerstvo.

Celkově je však podle resortu situace klidná, což dokládá i přiložený graf dostupný na webu ministerstva, který v modrých sloupečcích ukazuje, kolik nových případů za posledních 14 dní pochází z Moravskoslezského kraje, a v oranžových sloupečcích, kolik nových případů pochází z ostatních regionů.

Graf Ministerstva zdravotnictví ČR

Analytik Pirátů Janusz Konieczny na sociální síti Facebook poznamenal, že se o situaci na Karvinsku zajímal, a zaskočila ho 4 zjištění.

V prvé řadě to, jak dlouho horníci čekají na výsledek testu, který jim má říci, zda jsou covid-19 pozitivní.

„Někteří horníci ani po 9 dnech od testování neznají výsledky. Snaží se pak bouřlivě zjistit, jak to teda je, ale stejně jim to nikdo nechce říct (tedy hygiena, OKD, ministerstvo ...). U podrobné metody PCR trvá zjištění výsledku 4 hodiny a to byl i průšvih, že se to občas dělalo jen těmi čínskými rychlotesty. Tohle vskutku nechápu,“ poznamenal.

Zarazilo ho také, jaké kompenzace za karanténu dostanou horníci pracující přímo pod OKD, a jaké finanční náplasti se dostane horníkům zapojeným přes agenturu. Zatímco horníci spadající přímo pod OKD mohou dostat asi 35 tisíc, u horníků přes agenturu to může být jen 10 až 15 tisíc.

„Někteří horníci, kteří získají na ušlé mzdě jen 10-15 tisíc Kč, uvažují, že si zbylé prostředky vydělají skrze brigádu v nějakém velkém městě. To by bylo samozřejmě špatně a věřím, že tak neučiní, nicméně stejně tak hloupé a nedůstojné je jim říct: ‚Holt měli jste mít připravenou vatu na těžké časy‘,“ rýpl si analytik do ministryně spravedlnosti za hnutí ANO Marie Benešové, která v čase koronavirové krize poznamenala, že podnikatelé měli mít připravenu nějakou „vatu“ pro případ nenadálé situace. 

Obul se i do ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha.

„Svalování viny za vzniklou situaci na horníky ze strany ministra Adama Vojtěcha raději nekomentuji. Již v březnu na tato rizika upozorňovala v otevřeném dopise Zuzka Klusová,“ upozornil na práci své pirátské kolegyně, která vystudovala Masarykovu univerzitu v Brně, ale žije v Karviné. „Poslední 2 týdny běhá mezi horníky Zuzka Klusová, píše dopisy, jezdí na otočku do Prahy a snaží se v rámci možnosti omezit dopady tohoto selhání,“ pokračoval analytik.

Situací by se podle jeho názoru měla zabývat Poslanecká sněmovna.   

Analytik Pirátů Janusz Konieczny  o situaci v Karviné

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…