Takže jste si naběhl na vidle, pane moderátore, smál se Babiš. Tenis s kmotry. Ten váš Šnajdr, největší zločinec

01.12.2019 14:07

Václav Moravec ve studiu zažil něco, co se tak často nevidí. Do studia Otázek usedl premiér Andrej Babiš (ANO), a nebyl tam sám. Proti němu usedl předseda ODS Petr Fiala. A začalo to lítat. „Vy tady reprezentujete ODS, která rozvrátila naše hospodářství a nechala ho rozkrást!“ rozkřikl se ve studiu Babiš na Fialu. „Vy jste hrál tenis s kmotry, to vy jste s nimi bohatl,“ vrátil předseda ODS premiérovi úder.

Takže jste si naběhl na vidle, pane moderátore, smál se Babiš. Tenis s kmotry. Ten váš Šnajdr, největší zločinec
Foto: Screen Vysílání ČT24
Popisek: Andrej Babiš a Petr Fiala u Václava Moravce

Hostem první hodiny Otázek Václava Moravce byl předseda vlády a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. A tentokrát se stalo něco ojedinělého. Babiš přistoupil na to, že v první adventní neděli proti sobě bude mít oponenta. A tak se spolu s Babišem ve studiu ČT objevil i předseda momentálně nejsilnější opoziční strany Petr Fiala (ODS).

Česká lékařská komora se stále více zlobí na ministra zdravotnictví za hnutí ANO Adama Vojtěcha. Podle prezidenta ČLK Milana Kubka čelí české zdravotnictví personální devastaci a má-li se to změnit, musí razantně vzrůst platy v tomto odvětví. Vedle toho je Adam Vojtěch kritizován za to, že v lékárnách schází např. léky pro kojence.

Anketa

Byl Václav Klaus st. dobrý prezident?

35%
65%
hlasovalo: 11825 lidí

Babiš Vojtěcha rázně hájil. Má za to, že situace v českém zdravotnictví se za Vojtěchových časů vylepšila. Jak je jeho zvykem, konstatoval, že za časů údajné šedé eminence zdravotnictví Marka Šnajdra vládla v této oblasti korupce. Připomněl také, že o Šnajdra se znovu zajímá policie.  

„Já myslím, že s Adamem Vojtěchem přišla nová éra českého zdravotnictví, velmi pozitivní éra. Důležité je, že do zdravotnictví přijde 35 miliard navíc. S panem Kubkem to vždycky skončí hádkou a je to ztráta času. S tímhle pánem nemá smysl mluvit. ... Pan Kubek si teďka kupuje novou nemovitost za 155 milionů nebo má příjem 155 milionů. On dělá politiku,“ dštil Babiš oheň a síru na hlavu prezidenta ČLK.

Fiala se do Babiše okamžitě pustil.

„Já jsem si tu připadal jako před třiceti lety, jako by snad nikdo nemohl kritizovat ministra, protože má nějaký majetek,“ zlobil se Fiala. „Je to katastrofální výběr ministra,“ vyplil předseda ODS Fiala na Babiše. Konstatoval také, že ministr Vojtěch možná pěkně zpívá na večírcích lékařů, ale jinak jim je k smíchu.

Babiš obratem vytáhl tabulku, která měla dokázat, že za časů vlády ODS klesaly platy sestrám. A znovu vytáhl bývalého rebelujícího poslance ODS Marka Šnajdra.

„Šnajdr byl největší zločinec v českém zdravotnictví. Po Praze se říkalo, že když údajně ukradl jednu miliardu, tak dělal mejdan. Když za nás někteří ti ředitelé skončili ve vězení, tak jsem jim říkal ‚šnajdroidi‘. Já nevím, že má pan Fiala odvahu tady o tom mluvit. ODS nám nemá co mluvit do zdravotnictví. My jsme tam dodali peníze,“ rozčiloval se šéf hnutí ANO.

Nešetřil ani samotného Fialu.

„Vy tady reprezentujete značku ODS, která byla založena v roce 1991, která rozvrátila naše hospodářství a nechala ho rozkrást. Já jsem založil protikorupční hnutí. Pane Fialo, vy jste slušný člověk, ale vy máte problém, že vás zvolili kmotři,“ šil do předsedy ODS šéf vlády.

Petr Fiala si to nenechal líbit. Zdůraznil, že se nechtěl vracet do daleké minulostí, chtěl se bavit jen o šesti letech, během nichž řídil Babiš tuto zemi z pozice premiéra nebo ministra financí. Ale když se Babiš přece jen vrátil do daleké minulosti, Fiala tedy udělá totéž. „Já bych rád reagoval. Já jsem ty kmotry neznal, to vy jste s nimi hrál tenis, to vy jste s nimi bohatl,“ vrátil Fiala ránu Babišovi.

Moravec také vytáhl několik čísel a poukázal na to, že se zhoršuje schopnost některých nemocnic splácet své závazky. Jde např. o Nemocnici u sv. Anny v Brně. Babiš okamžitě oponoval, že se platební neschopnost prohlubovala. Jenže jedním dechem dodal, že situaci řeší, ale může to nějaký čas trvat.

Moravec poté změnil téma. Otevřel debatu o státním rozpočtu.

Fiala hned poznamenal, že Babiš ještě na počátku tohoto roku sliboval, že bude zvyšovat platy učitelům o 15 procent, a nakonec jim je v tarifu zvyšuje jen o 8 procent. „Takže my jsme připravili náš návrh, kterým se snažíme plnit sliby vlády, o kterých už neví,“ tepal Fiala Babiše. „Ale to bylo vytrhnuté z kontextu. Já jsem jen řekl, že bych si přál, aby platy učitelů vzrostly o 15 procent, ale to se ještě nejednalo o rozpočtu,“ oponoval mu okamžitě Babiš.

Babiš soptil před kamerami: My staří tady budeme pracovat na mladé?

Fiala poté konstatoval, že vláda nedělá nic pro mladé. „Budeme něco dělat pro generaci budoucnosti, pro kterou tato vláda nedělá nic. Proto přišli občanští demokraté s návrhem velké daňové úlevy pro mladé do 26 let. Vedle toho ODS přichází s plánem, jak mladým lidem jednorázově umožnit vycestovat do zahraničí. My se snažíme dosáhnut toho, aby se nebáli vykročit do života, založit si rodinu, a aby měli slušnou penzi,“ pravil Fiala.

Babiš okamžitě přešel do protiútoku. „Tak když to budu interpretovat, tak to bude tak, že my staří budeme platit daně, aby je mladí platit nemuseli? Tak co to je za nápad? Ty daně, prosím vás, mě vychovali tak, že se máme postarat o rodiče. Ale ODS říká, že my staří budeme makat – a ti mladí že nebudou platit daně...“

Po třiačtyřiceti minutách debaty vytáhl Fiala na stůl papír, na kterém byl napsán závazek, že ANO a ODS společnými silami zruší superhrubou mzdu. „To by mohl být konkrétní výstup z tohoto pořadu, já to tady podepisuji a pojďte to taky podepsat,“ vyzval Fiala Babiše.

Ten označil jeho návrh za demagogii a superhrubou mzdu označil za „megapodvod“ od ODS.

„To je největší podvod ODS na voliče. Oni chtěli udělat rovnou daň, ale nevyšlo jim to, tak udělali superhrubou mzdu. To je megapodvod. Podvedli lidi. A víte, kolik by to stálo peněz, kdyby se zrušila superhrubá mzda příští rok? 80 miliard! Schodek by byl 120 miliard!. Ratingy by byly pryč a ekonomika by šla do kopru. Toto je demagogie, zničilo by to naší ekonomiku, zničilo by to naše ratingy, kterých dosáhla tato vláda,“ dštil Babiš opět oheň a síru.

Ačkoli Babiš považuje superhrubou mzdu za megapodvod, tak její brzké zrušení by podle něj byl „další megapodvod ODS a její demagogie“. „To je další megapodvod ODS a jeho (Fialova) další demagogie,“ rozčiloval se Babiš a zopakoval, že zrušení superhrubé mzdy by zatížilo ekonomiku dalšími 80 miliardami.  

Moravec poté přehodil debatní výhybku, a to na výstavbu dopravní infrastruktury.

Fiala konstatoval, že současná vláda vydává na investice méně, než vydávaly vlády ODS za časů krize.  Babiš okamžitě oponoval, že investice do dopravní infrastruktury rostou a ministři opravy za hnutí ANO zahajují nové a nové stavby dálničních kilometrů, zatímco vláda ODS v podstatě žádné stavby nezahájila. Fiala hned dodal, že za dobu, kdy se Andrej Babiš podílí na vládě v této zemi, za šest let, se podařilo otevřít jen pár kilometrů dálnic, což považuje za tristní.

„Když ta vláda nastupovala, tak jsme byli na nějakém 65. místě,“ vmetl Fiala Babišovi do tváře s tím, že po šesti letech jeho vlády jsme klesli pod 150. příčku. „Tak když má pan premiér rád čísla, tak tady je vidět, kam to ta vláda dovedla,“ uvedl Fiala.

Naběhl jste si na vidle, smál se Babiš Moravcovi. Jenže...

V závěru první hodiny debaty Moravec nastolil ještě jedno téma – nový stavební zákon.

Premiérovi Moravec připomněl, že protikorupční organizace Rekonstrukce státu nový stavební zákon kritizuje. Ale Babiš argumentoval, že o novém stavebním zákonu nemá smysl se momentálně bavit, protože k tomuto zákonu jistě přijdou ještě tisíce připomínek a zákon se bude upravovat.

Zdůraznil  také, že Rekonstrukce státu se na tvorbě zákona podílí. „Takže jste si naběhl na vidle, pane moderátore,“ smál se premiér. „Nenaběhl, protože to, že se na tom Rekonstrukce státu podílí, neznamená, že je s touto podobou spokojena. I někteří úředníci Ministerstva pro místní rozvoj se od zákona distancovali.“

„Tady byl pokus z roku 2016 a to dělala paní (Karla) Šlechtová (ministryně za hnutí ANO) a vůbec se jí to nepovedlo, protože přidala jedno razítko. To je špatně. Ale teď přichází revoluční návrh. ... Heslem té novely je jeden úřad, jedno povolení, jedno razítko a jedna žaloba,“ tepal Babiš svou bývalou ministryni, kterou do vlády sám prosazoval.

Na počátku druhé hodiny diskuse ve studiu dál seděli Babiš s Fialou a Moravec otevřel kapitolu Babišova  bruselského auditu, u něhož vláda váhá s jeho zveřejněním. Podle ředitele české pobočky Transparency International  Davida Ondráčky toto vládní váhání naznačuje, že Babiš v minulosti neříkal pravdu, když tvrdil, že jako premiér nemá vliv na své podniky.

„Zkorumpovaná neziskovka Transparency International,“ okomentoval Ondráčkova slova Babiš. „Já jsem premiérem, kterého se chtějí všechny tradiční strany zbavit, a pokud se to nepovedlo v Česku, tak se to přeneslo do Bruselu,“ pokračoval.

Moravec předsedovi vlády připomněl, že sám Babiš se krátce po 12. hodině odvolával na zprávy EU, že v českém zdravotnictví nebylo vše v pořádku za časů náměstka Marka Šnajdra. A tady najednou Babišovi vadí dokumenty od té samé Evropské unie.

„Ale já nemám se Šnajdrem nic společného, já nekradu, to bych si vyprosil. Je velice pikantní, že ta stará komise to vypracovala několik minut předtím, než skončila, čímž asi vyhověla té auditní mafii, kterou reprezentuje můj bývalý náměstek z ministerstva financí (Lukáš Wagenknecht),“ vypálil na dnešního senátora za Piráty. „Vy byste to potom řešili, jako jste řešili Čapí hnízdo a Babiš, abyste měli pořád něco na stole,“ pokračoval v kanonádě předseda vlády. „Kdyby ODS nerozvrátila celé naše hospodářství a nenechala ho rozkrást, tak bych do politiky nikdy nešel,“ nedal se zastavit.

Poté ještě jednou udeřil na Ondráčku.

„Zkorumpovaného udavače nepotřebuju komentovat. Protože bere od státu peníze a dělá politiku. A dostával peníze od vlád ODS. A on odstává i peníze z Bruselu a od OLAFu,“ pravil Babiš.

„Ale vaše firmy také dostávají evropské peníze z Bruselu, takže vy jste také zkorumpovaný?“ zeptal se Moravec?

„Prosím vás, co to porovnáváte, oni jsou nezávislá neziskovka,“ bránil se Babiš.

Než debata dvou předsedů skončila, Fiala ještě stačil dodat, že Babiš na každého, kdo si dovolí ho kritizovat, jen útočí a dehonestuje ho, aniž by předvedl nějakou snahu své problémy vysvětlit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…