Takže nejen Zaorálkova bolavá noha. Šéfka diplomacie EU k nám odmítla přijet kvůli tomu, jak mluvíme o uprchlících

19.11.2015 11:21

Šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová dnes nepřijela na návštěvu Prahy i kvůli tomu, že někteří čeští politici automaticky spojují islám a uprchlíky s terorismem, aniž mezi nimi rozlišují. S odkazem na vysoce postavený evropský zdroj to uvedl Český rozhlas – Radiožurnál (ČRo). Mogheriniová se měla setkat mimo jiné s prezidentem Milošem Zemanem. Oficiálně uváděným důvodem pro odložení její dnešní návštěvy je zranění nohy ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD).

Takže nejen Zaorálkova bolavá noha. Šéfka diplomacie EU k nám odmítla přijet kvůli tomu, jak mluvíme o uprchlících
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Evropské unie

Podle zdroje ČRo celková atmosféra v Česku „nepřispívá k vedení debaty o zahraniční politice“. Tato atmosféra hrála vedle Zaorálkovy indispozice ve zrušení návštěvy roli, zvlášť když se měla Mogheriniová sejít i s prezidentem Zemanem, dodal zdroj rozhlasu.

Zeman v úterý 17. listopadu v den výročí událostí z roku 1939 a 1989 vystoupil na pražském Albertově na akci organizace Blok proti islámu, která vyzývá k úplnému vytlačení muslimů z Česka, zákazu islámu, k uprchlíkům zastává negativní postoj a odmítá jejich přijímání. Prezident na akci řekl, že zastánci jiných názorů k migrační krizi nemají být „nálepkováni“ jako islamofobové, rasisté či fašisté. Ministr pro legislativu a lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) v reakci uvedl, že Zeman vystoupením na Albertově podpořil „nenávistné skupiny ve společnosti“ a pomáhá vytvářet podhoubí pro fašizaci české společnosti.

ČRo upozornil, že Zaorálek si nohu poranil už o víkendu a jeho úřad novinářům ještě ve středu odpoledne rozeslal upomínku, ve které na dnešní návštěvu Mogheriniové zval. Odložení cesty ministerstvo zahraničí oznámilo ve středu večer. Zaorálek se přitom v pátek sejde s tuniským ministrem zahraničí.

Podle Dienstbiera Zeman pomáhá budit strach

Zeman nedávno hovořil například o hrozbě zavádění islámského práva šaría v Česku nebo o tom, že si většina uprchlíků nezaslouží soucit. Jeho výroky v říjnu kritizoval mimo jiné vysoký komisař OSN pro lidská práva, který je označil za xenofobní. Podle Dienstbiera prezident svými slovy a postoji pomáhá budit strach, místo aby byl moderátorem a snažil se zklidňovat situaci a hledat společná řešení.

Místopředsedkyně Evropské komise Federica Mogheriniová, která je zároveň vysokou představitelkou EU pro zahraniční a bezpečnostní politiku, se dnes měla v Praze vedle Zemana a Zaorálka setkat také s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) nebo ministrem obrany Martinem Stropnickým (ANO). Mezi tématy rozhovorů měly být mimo jiné terorismus a migrace. O chystané evropské bezpečnostní strategii měla Mogheriniová odpoledne diskutovat na veřejné debatě spolupořádané Univerzitou Karlovou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…