Takže proto chce ČSSD do vlády... Od Okamury se vylila velká špína na sociální demokraty

23.04.2018 18:08

Poslanec za hnutí SPD Radek Rozvoral se pro ParlamentníListy.cz rozhovořil o sociálních demokratech. Pochvalná slova to rozhodně nebyla. Text přichází v době, kdy se spekuluje o vymetení okamurovců ze všech funkcí ve Sněmovně na žádost ČSSD. Příznivci SPD zuří.

Takže proto chce ČSSD do vlády... Od Okamury se vylila velká špína na sociální demokraty
Foto: RadekRozvoral.cz
Popisek: Radek Rozvoral

ČSSD se nejspíše snaží vsadit klín mezi Okamurovu SPD a Babišovo ANO. Debatu o přerozdělení křesel ve Sněmovně na televizní kameru potvrdil šéf poslanců ANO Faltýnek, zatímco předseda ANO Babiš takovou věc popřel. Zatímco Faltýnek by po půl roce zhodnotil práci místopředsedů a předsedů výborů, Babišovi to přijde zbytečné.

Anketa

Sehrává Miloš Zeman při vyjednávání o vládě konstruktivní roli?

86%
14%
hlasovalo: 2910 lidí

K celé záležitosti se již vyjadřují i členské buňky SPD. „Tak tohle už je nehoráznost !!! Postup ČSSD by si žádal podstatně drsnější vyjádření, ale nebudeme klesat na úroveň páně Hamáčka!!! Ovšem SPD byla v demokratických volbách zvolena 540 000 občany do PS ČR, a proto nám není jasné jak si p. Hamáček může dovolit zpochybňovat stávající obsazení výborů či vedení Sněmovny,“ stojí v prohlášení na facebookovém profilu jihočeské SPD.

Poslanec Rozvoral se ve svém textu s všeříkajícím názvem „ČSSD – špatná volba pro občany!“ do sociálních demokratů pořádně opřel. Nejednotnost strany se podle něj potvrzuje s každým dalším rozhodnutím jejího předsednictva. „V minulých letech, kdy byla ČSSD u moci, udělala mnoho protikladných rozhodnutí, než aby naplňovala vizi svého programu,“ píše Rozvoral. Následně vyjmenovává největší stranické skandály posledních dvou dekád, mezi které lze zařadit vytunelování firmy Liberta ministrem financí Ivo Svobodou v roce 1999, pronájem Českého domu v Moskvě mezi lety 2000-2002 (Karel Srba, Jan Kavan), nejasnosti kolem nákupu bytu Stanislava Grosse v roce 2005, Sobotkovu privatizaci bytů OKD v roce 2008, díky které byty získal miliardář Zdeněk Bakala, nebo třeba kauza Davida Ratha a jeho krabice vína se sedmi miliony.

Rozvoral kritizuje postup ČSSD při vyjednáváních s hnutím ANO o možné vládě, podle něj si strana s pouhými 15 poslanci klade přílišné podmínky. Zároveň Rozvoral nenachází nic, čím by současná ČSSD mohla zemi pomoci. Naopak připomíná současnou roztříštěnost uvnitř strany: „Strana si zakládá na tradici a zkušenostech. Jak si ale máme ony zmiňované politické zkušenosti chápat­? Ve většině důležitých rozhodnutí byla strana nejednotná, názorově roztříštěná a mnohdy pro partnery nečitelná. Uvedu pouze dva příklady:

1. Poslední zasedání předsednictva strany ČSSD, které rozhodovalo o dalším pokračování ve vyjednávání o budoucí vládě s hnutím ANO, dopadlo v poměru 14:12 (v prospěch jednání o účasti ve vládě). Jaký je to ale výsledek z politického hlediska? Hlasování prošlo jedním hlasem – jen jeden hlas proti vyjednávání by znamenal poměr 13:13 – a to neurčitý výsledek. Postavit partnerství na tom, že budeme čekat, jak rozhodne předsednictvo strany, je sice dobrá strategie, když je třeba získat čas, ale pozitivní výsledek postavený na většině získané jedním hlasem navíc je výsledek politicky slabý.

2. Prezidentské volby v roce 2017, kdy z rozhodnutí předsednictva ČSSD nepodpořila konkrétního kandidáta z uchazečů o Hrad.“

ČSSD podle něj také ukázala, že umí jednání o vládě patřičně protahovat. Vidí ji jako faktického vítěze tahanic o křesla, neboť Andreji Babišovi brzy uplyne čas, stanovený prezidentem Milošem Zemanem pro sestavení vlády. Za jednáním sociálních demokratů vidí poslanec Rozvoral jednoznačně finanční motiv a vzpomněl i na obří dluh strany vůči zesnulému advokátovi Zdeňku Altnerovi: „Je ale pochopitelné, proč tomu tak je. ČSSD ztratila po volebním debaklu významný zdroj příjmů. Deficit, který strana utrpěla, činí za čtyřleté sněmovní období výpadek ve výši zhruba 183 milionů korun. Navíc strana dluží 337 milionů korun svému bývalému právníkovi Zdeňku Altnerovi za to, že jí před lety pomohl vysoudit Lidový dům, který ČSSD používá jako záruku na splácení úvěrů a půjček. A mediální zprávy uvádí, že jich není málo. Nejsou to jen další důvody, proč chce do vlády?“

Na závěr Rozvoral cituje i slova svého předsedy Tomia Okamury: „ČSSD je stranou, která vždycky naslibovala a nikdy nesplnila. Má za sebou celou řadu stále nedořešených skandálů a podle našeho názoru není schopna garantovat hlasy patnácti poslanců, proto taková vláda nebude stabilní.“ Celý komentář pak shrnuje poznámkou, že ČSSD vystavili účet sami voliči. Vzhledem ke špatnému výsledku je patrné, že už straně nevěří.

reklama

autor: nab

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…