Takže tady je máte: Tihle čeští europoslanci hlasovali pro podporu migrace, uprchlíků a kvót

22.05.2019 18:58

Před blížícími se volbami do Bruselu se čím dál častěji řeší, kteří čeští europoslanci hlasovali ve prospěch imigrace, uprchlíků či kvót. Například lídryně Kateřina Konečná z KSČM kvůli tomu podala na SPD trestní oznámení. ParlamentníListy.cz vyhledaly příslušné „přijaté texty“ a zároveň neskutečně dlouhý zápis s hlasováním.

Takže tady je máte: Tihle čeští europoslanci hlasovali pro podporu migrace, uprchlíků a kvót
Foto: Daniela Černá
Popisek: Michaela Šojdrová

Anketa

Kdo bude nejvíc zklamán výsledkem eurovoleb v ČR?

6%
9%
11%
2%
4%
4%
hlasovalo: 11085 lidí
Pokud jde o zmíněnou komunistickou europoslankyni, tak Konečná 26. března hlasovala pro „Usnesení Evropského parlamentu ze dne 26. března 2019 o základních právech lidí afrického původu v Evropě (2018/2899(RSP))“, ve kterém se v článku 23 říká: „Evropský parlament… žádá Komisi a členské státy, aby s ohledem na stávající právní předpisy a postupy zajistily bezpečné a legální cesty pro přistěhovalce, uprchlíky a žadatele o azyl, kteří chtějí vstoupit do EU.“

Anketa

Prezident Zeman šikanuje část Česka, tvrdí Dominik Hašek. Má gólman pravdu?

7%
93%
hlasovalo: 26160 lidí

Lidé afrického původu jsou obzvláště vystaveni rasismu, diskriminaci

V této rezoluci, kterou se naše redakce pečlivě zabývala, se též hovoří o tom, že osoby afrického původu v Evropě čelí diskriminaci v mnoha oblastech.

Podle tohoto usnesení „rasismus a diskriminace, které lidé afrického původu zažívají, mají strukturální povahu a často se prolínají s dalšími formami diskriminace a utlačování na základě pohlaví, rasy, barvy pleti, etnického nebo sociálního původu, genetických rysů, jazyka, náboženského vyznání nebo přesvědčení, politických nebo jiných názorů, příslušnosti k národnostní menšině, majetku, narození, zdravotního postižení, věku nebo sexuální orientace.“

  • vzhledem k tomu, že pojmy „afrofobie“, „afrifobie“ a „protičernošský rasismus“ se vztahují k určité formě rasismu, včetně jakéhokoli násilného činu nebo diskriminace, které mají kořeny v historickém zneužívání a negativních stereotypech a vyúsťují ve vyloučení a dehumanizaci lidí afrického původu; vzhledem k tomu, jak uznal komisař Rady Evropy pro lidská práva, že toto souvisí s historicky represivními strukturami kolonialismu a transatlantickým obchodováním s otroky (z přijatého textu B8-0212/2019)

Evropský parlament „vzhledem k tomu, že stále více afrofobních útoků v Evropě v poslední době přímo směřuje na státní příslušníky třetích zemí, zejména na uprchlíky a migranty; žádá členské státy a orgány EU, aby uznaly, že lidé afrického původu jsou obzvláště vystaveni rasismu, diskriminaci, xenofobii, a obecně nerovnému požívání lidských a základních práv, což představuje strukturální rasismus, a že mají nárok na ochranu před těmito nerovnostmi jako jednotlivci i jako skupina včetně pozitivních opatření na propagaci a na rovné požívání svých práv“.

Připomeňme si proto, kdo pro citovanou rezoluci z českých europoslanců hlasoval (detaily na straně 68 a 69): Martina Dlabajová (ANO), Dita Charanzová (ANO), Petr Ježek (ANO), Pavel Telička (ANO), Jan Keller (ČSSD), Miroslav Poche (ČSSD), Olga Sehnalová (ČSSD), Jaromír Kohlíček (KSČM), Kateřina Konečná (KSČM), Jiří Maštálka (KSČM), Luděk Niedermayer (TOP 09), Stanislav Polčák (TOP 09), Jiří Pospíšil (TOP 09), Jaromír Štětina (TOP 09), Michaela Šojdrová (KDU-ČSL), Pavel Svoboda (KDU-ČSL), Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

Podpora přesídlování a přijímání uprchlíků

Anketa

Chcete, aby premiér Babiš odstoupil, jak žádali demonstranti na Václaváku?

13%
87%
hlasovalo: 24958 lidí
Další diskutovanou záležitostí byla otázka uprchlíků ze Sýrie.

18. května Evropský parlament přijal usnesení s názvem Strategie EU pro Sýrii, ve kterém členské státy vyzývá k dalšímu přijímání uprchlíků ze Sýrie, a to za situace, kdy se Česká republika pod hrozbou sankcí brání přijetí tisíců migrantů podle kvót EU.

Evropský parlament v usnesení „vyzývá členské státy EU, aby projevily větší odhodlání při sdílení odpovědnosti a umožnily uprchlíkům, kteří utíkají z válečných oblastí v Sýrii, nalézt ochranu za hranicemi bezprostředně sousedícího regionu, a to i prostřednictvím programů přesídlování a přijímání uprchlíků“. Jinými slovy: poslanci, kteří hlasovali pro, podpořili via facti, aby si Česká republika převzala více uprchlíků ze Sýrie.

Pro usnesení hlasovali tito zástupci České republiky v Evropě: Telička, Ježek, Charanzová (zvolení za ANO), Zdechovský, Šojdrová, Svoboda za KDU-ČSL, Štětina, Niedermayer za TOP 09, Polčák ze STAN, Poc a Poche z ČSSD.

Kvóty na imigranty

Pokud jde přímo o zavedení kvót na imigranty, 29. dubna 2015 přijal Evropský parlament usnesení o tragédiích, k nimž došlo v poslední době ve Středozemním moři, a o migrační a azylové politice EU, které obsahuje bod č. 8, kde se vyzývá Evropská komise, aby zavedla závazné kvóty k rozdělování žadatelů o azyl mezi všechny členské státy. Při hlasování o zařazení bodu č. 8 do usnesení, které prošlo většinou 438 hlasů, hlasovali pro Pavel Poc, Olga Sehnalová a Miroslav Poche, čímž tedy podpořili kvóty na imigranty.

  • vzhledem k tomu, že stále více afrofobních útoků v Evropě v poslední době přímo směřuje na státní příslušníky třetích zemí, zejména na uprchlíky a migranty (z přijatého textu B8-0212/2019)

Při hlasování o usnesení jako celku, kde byl i bod č. 8 zahrnující podporu kvót na imigranty, hlasovali pro Jan Keller, Pavel Poc, Olga Sehnalová a Miroslav Poche z ČSSD, Luděk Niedermayer, Stanislav Polčák a Jaromír Štětina z TOP 09/STAN a dále také Pavel Svoboda, Tomáš Zdechovský a Michaela Šojdrová z KDU-ČSL. Tím tedy podpořili usnesení včetně kvót na imigranty.

Vybrané karty europoslanců, které jsme zmínili v materiálu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…