Tam, kde trpěli lidé, se nesmí válet vepři, uvedl jasně Daniel Herman

12.09.2016 12:47

Z PROFILŮ Ministr kultury za KDU-ČSL Daniel Herman se v odpovědích čtenářům serveru ParlamentníListy.cz ještě jednou vrátil k vepřínu v Letech. Ale nejen k němu. Jednoho ze čtenářů ujišťoval, že politici a duchovní pracují. Rozhodně není pravda, že by nic nedělali, jak se domnívají někteří lidé.

Tam, kde trpěli lidé, se nesmí válet vepři, uvedl jasně Daniel Herman
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

Čtenář vystupující pod přezdívkou krissus položil panu ministrovi dotaz, zda by zbourání vepřína v Letech nebylo znesvěcením lidské práce, práce rukou, které vepřín vystavěly, a práce lidí, kteří se o vepře starají. Herman si to nemyslí. Trvá na tom, že je třeba důstojně uctít památku stovek lidí, kteří v tomto táboře zemřeli za druhé světové války. Hermanův dědeček zemřel v koncentračním táboře Mauthausen a ani členovi vlády by se nelíbilo, kdyby na místě někdejšího tábora v Německu stál vepřín a váleli se v něm vepři.

Krissus poděkoval za odpověď, ale doplnil, že možná mluví o něčem jiném. „Možná je to i tím, že se umím živit i jinak než pusou, a vy jste byl duchovní a dnes politik. A naposled k Letům u Písku. Určitě jsem znesvěcením nemyslel práci akcionářů a jejich odškodnění. Uvažoval jsem nad prací lidí, kteří rukama a stavební technikou výrobní zemědělské objekty postavili. Myslel jsem materiál na stavby a veškerou technologii, kterou jste si vzali za úkol zničit. A k tomu válení vepřů bych mohl dodat jediné. Rádi by se proběhli ve volné přírodě, ale my chceme, aby moc pohybu neměli a rychle přibývali na váze. A jejich úděl? Porážka, abychom měli dostatek dobrého masa. U lidí je to někdy naopak. Jsou volní, mohou se hýbat, a přesto se jim nic nechce dělat a už vůbec ne pracovat,“ předestřel svůj pohled občan.

Herman prozradil, že je zvyklý pracovat, a to i kvůli komunistům, kteří mu svého času nedovolili pracovat jinde než v pozici pomocného dělníka.

„Vážený pisateli, mám z úvodu Vašeho příspěvku pocit, že se domníváte, že politici a duchovní ‚nic‘ nedělají. Mohu Vám jen odpovědět, že se mýlíte, i když na názor máte samozřejmě právo. Kromě těchto dvou činností jsem ještě pracoval jako pomocný dělník v pekárnách, to když mi komunisté počátkem 80. let neumožnili studovat, a před tím mě z důvodů ‚provádění ideologické diverze‘ vyhodili z průvodcovské služby na zámku Hluboká nad Vltavou,“ prozradil ministr.

Další otázky a odpovědi najdete zde

V odpovědi dalšímu čtenáři Herman vysvětlil, že horní část vepřína se rozkládá na místě původního koncentračního tábora. Vepřín sám o sobě ale nepředstavuje problém. Problém představuje skutečnost, že vepřín stojí na místě nezměrného utrpení stovek lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…