Táňa Fischerová a Anna Šabatová. Kandidátky na místo ombudsmana

09.01.2014 8:51

Ombudsman Pavel Varvařovský ve své funkci 20. prosince na svou žádost skončil. Jako veřejný ochránce práv působil od září 2010. Stanislav Křeček vede úřad po jeho odchodu, ale už v únoru by měla sněmovna zvolit nového. Kdo jím bude? Pravděpodobně žena. Podle MF Dnes je favoritkou Anna Šabatová.

Táňa Fischerová a Anna Šabatová. Kandidátky na místo ombudsmana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Anna Šabatová

Mezi třemi možnými ombudsmankami jsou Anna Šabatová, právnička Hana Marvanová a také Táňa Fischerová. Velkou podporu prý získala bývalá disidentka Anna Šabatová a nominovat by ji měl podle informací MF Dnes Senát. Má prý podporu ČSSD i středových senátorů. Šabatová navíc působila jako zástupkyně Otakara Motejla. „V Senátu nebude mít problém nominaci získat. Ale jestli ji sněmovna zvolí, je velká neznámá,“ říká senátorka Eliška Wagnerová.

Hnutí ANO chce podle MF Dnes na post ombudsmana prosadit neúspěšnou kandidátku na prezidenta Táňu Fischerovou. Ta prý na nabídku předběžně kývla. „Ale o vyjednání nominace se nestarám. To je věcí ANO. Já ty kliky leštit nehodlám," uvedla ke své kandidatuře Fischerová. A právě hnutí ANO musí ještě přesvědčit buď Senát, nebo prezidenta, aby ji nominovali. Navrhnout sněmovně kandidáta na ombudsmana má Senát a prezident. Hnutí ANO nemá žádného senátora, a proto prý nyní vede jednání v Senátu o její podpoře.

„Pokud by Anna Šabatová měla šanci, že bude zvolená, rozhodně jí nebudu stát v cestě. Byla by vhodnou kandidátkou. Má autoritu už z minulého režimu. Prokázala, že se dovede brát za druhé,“ uvedla Fischerová ke kandidatuře Šabatové.

MF Dnes uvádí, že mezi senátory se také hovoří o bývalé poslankyni Haně Marvanové. Jasno by mělo být v únoru, protože do 60 dnů od odchodu ombudsmana by sněmovna měla zvolit nového.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…