Tanky nejsou. „Kde jsou ti další Ukrajinci?“ Rusové postupují, vypadá to bledě

10.01.2023 13:45 | Zprávy

V Evropě se vede diskuze, zda by západní spojenci měli na Ukrajinu poslat tanky. Británie projevila jistou ochotu, ovšem tanků nemá zrovna mnoho. Němci jich mají více, ale k posílání se nemají. Dle ukrajinského velení by přitom Ukrajina potřebovala tanků přibližně 300, nemlvuě o bojových vozidlech. Mimo jiné i kvůli tomu, že situace u Solderu se nevyvíjí příznivě.

Tanky nejsou. „Kde jsou ti další Ukrajinci?“ Rusové postupují, vypadá to bledě
Foto: Repro Twitter
Popisek: Ukrajinští vojáci pozorují situaci u Soledaru

Mezi západními spojenci Ukrajiny se diskutuje o zaslání tanků. Například Velká Británie dle televize Sky News a deníku Guardian uvažuje o poskytnutí tanků Challenger 2. Oficiální rozhodnutí zatím nepadlo, o dodávce se diskutuje podle nejmenovaných zdrojů obeznámených se situací. O britské tanky Ukrajina žádá už od léta. Nicméně Velká Británie má dle Guardianu pouze 227 tanků, takže nemůže příliš pomoci. Dle Sky News se uvažovalo o tom, že by země poskytla deset těchto tanků.

Mnohem rozšířenější je v Evropě Leopard 2, německý tank, který chce výhledově používat i Česko. Těch jsou dle Guardianu v různých zemích dohromady dva tisíce. Ovšem aby je bylo možné dodat Ukrajině, musela by k tomu svolit německá vláda. Ukrajina má zatím slíbených 50 bojových vozidel Bradley od Američanů, 40 bojových vozidel Marder od Němců a 30 lehkých obrněnců AMX-10 RC od Francie. Ovšem hlavní velitel všech ozbrojených sil Ukrajiny, generál Zalužnyj na konci minulého roku uvedl, že Ukrajina potřebuje 300 tanků a 600 až 700 bojových vozidel. V pondělí ovšem německá mluvčí vlády oznámila, že Německo neplánuje žádnou dodávku Leopardů 2 na Ukrajinu. Německý ministr hospodářství ovšem nevyloučil, že by k ní někdy mohlo dojít.

Tanky nedávno řešil i premiér Petr Fiala, když se v pondělí podíval do areálu zbrojovky Excalibur Army. Na hlaveň jednoho z tanků připravených pro ukrajinskou armádu předtím napsal krátký vzkaz „Statečným obráncům Ukrajiny“. „V této souvislosti chci poděkovat občanům České republiky a ocenit podporu veřejnosti, která se odráží i ve sbírkách na humanitární pomoc a i na pořízení vojenské techniky. Vybrané peníze už například stačily na pořízení jednoho modernizovaného tanku T-72 a další zbraně přibývají,“ uvedl Fiala.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

dezinformace

Co přesně je podle vás dezinformace? Nemyslíte, že by si to měl každý vyhodnotit sám? Myslíte, že pravda se pozná vždy na první pohled? Vždyť spousta věcí se prokáže až časem. To bylo třeba povyku, když byl někdo proti očkování proti covidu, protože lidi stejně neochrání a ejhle, za čas se ukázalo, ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Anglie by dala ihned všechny své tanky., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseOldwin , 10.01.2023 17:40:40
Háček je v tom, zda se jim tato investice zaplatí. Západ musí na válkách vydělávat, stačí když prodělá kalhoty bývalý východní blok. Česko dává, Západ půjčuje. Západ nás nikdy jako rovnocenné partnery nepřijme, ani zlomek sekundy o tom neuvažoval. My totiž na Západ nepatříme a nikdy nebudeme patřit stejně jako Ukrajina a politici vyřvávající "Patříme na Západ" nestoudně lžou. To je stejné jako když kapr z rybníka řve, že patří na saharskou poušť.

|  14 |  0

Další články z rubriky

„Zničíme vám život. Tohle vám provedeme.“ Medveděv odplácí České republice

12:26 „Zničíme vám život. Tohle vám provedeme.“ Medveděv odplácí České republice

USA a jejich zkurvení spojenci – nám vyhlásili válku bez pravidel. Alespoň to tvrdí Dmitrij Medveděv…