Tato neděle rozhodne o budoucnosti Evropské unie. Juncker, Schulz a spol. mají nervy v kýblu

01.12.2016 11:32

Pozornost celé Evropy směřuje do Rakouska, kde se budou v neděli konat prezidentské volby. Neméně důležité je však pro budoucnost Evropské unie také italské referendum, jež se bude konat ve stejný den.

Tato neděle rozhodne o budoucnosti Evropské unie. Juncker, Schulz a spol. mají nervy v kýblu
Foto: juncker.epp.eu
Popisek: Jean-Claude Juncker

Po brexitu a amerických prezidentských volbách tak může dostat politický i mediální mainstream hned dvě K. O. v jediný den. Nejvíce se hovoří o prezidentských volbách v Rakousku, kde se utkají dva kandidáti s odlišným pohledem na migrační krizi i fungování Evropské unie. Pokud by zvítězil kandidát Svobodných Norbert Hofer, utrpěla by EU po brexitu další šok. Mimo jiné by to také znamenalo posílení V4, kam se by se Rakousko po vítězství Hofera zcela jistě přidalo.

Mimo pozornost médií, politiků i veřejnosti však zůstává tak trochu nespravedlivě italské referendum, ve kterém se budou italští voliči tuto neděli vyjadřovat k ústavním změnám navrhovaným premiérem Matteem Renzim a jeho vládou. Voliči by měli odpovědět na otázku, jestli schvalují změny, které mění s cílem reformovat politický i daňový systém italskou ústavu. Změny přitom zcela otevřeně podporuje i Brusel. Ovšem průzkumy schválení změn moc šancí nedávají.

Renzi navíc referendum o ústavních změnách pojal také jako referendum o své vládě. Pokud jeho návrhy voliči v nedělním referendu neschválí, budou se konat předčasné volby, ve kterých může zvítězit protestní subjekt televizního komika Beppeho Grilla Hnutí pěti hvězd. Jeho levicové hnutí se přitom jasně vymezuje proti Evropské unii a samotný Grillo přivítal s neskrývaným nadšením výsledek britského referenda, kde voliči před půl rokem rozhodli o odchodu své země z EU.

Anketa

Co říkáte na to, že hospodští zavírají kvůli EET?

hlasovalo: 13545 lidí

Průzkumy v posledních měsících staví Hnutí pěti hvězd do role favorita. Pokud by referendum nedopadlo ve prospěch premiéra Renziho a protestní hnutí Grilla dokázalo v předčasných volbách zvítězit, lze očekávat vyhlášení referenda o budoucnosti země v Evropské unii. Předseda Evropské komise Juncker sice v tomto týdnu před vyhlašováním dalších referend varoval, ale u Grilla a spol. by se jeho výzva jen stěží setkala s pochopením.

V otázce ústavních změn navíc stojí vládnoucí Demokratická strana Renziho v podstatě osamocena. Proti jakýmkoli změnám, a tedy zároveň i proti Evropské unii, vedle Hnutí pěti hvězd brojí také další dvě nejsilnější strany, k EU značně kritická Forza Italia bývalého premiéra Silvia Berlusconiho a ještě více euroskeptická Liga Severu, která volá po vystoupení z Evropské unie již celou řadu let.

Premiér Renzi své naděje upírá k asi čtyřem milionům Italů hlasujících v zahraničí a nerozhodnutým voličům, kterých je přibližně 25 %. Pokud uspěje u nich, ještě může všechny temné předpovědi zvrátit ve svůj prospěch. Buď jak buď, nedělní hlasování v Itálii a Rakousku přidělává Junckerovi, Schulzovi, Merkelové a spol. značné vrásky na čele. A to i přesto, že potenciální rakouský prezident Hofer zatím neprosazuje vystoupení Rakouska z EU, ale „pouze“ hluboké reformy a razantní změnu kurzu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…