Tato slova pronesl Miloš Zeman ve svém projevu v Moskvě. Máme ho celý

08.05.2015 23:20

Český prezident Miloš Zeman pronesl v Moskvě projev před ruskými a českými veterány. Jasně řekl, že by bez Sovětského svazu nebylo ani svobodné Československo, takže je třeba poklonit se odvaze vojáků, kteří tolik riskovali. A nakonec se veteránům skutečně poklonil, za jejich potlesku.

Tato slova pronesl Miloš Zeman ve svém projevu v Moskvě. Máme ho celý
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

"Proč jsem dnes přijel? Přijel jsem proto, abych vyjádřil úctu nejenom těm, kteří zemřeli v době osvobozování bývalého Československa. Bylo to asi 150 tisíc lidí, ale chtěl jsem vyjádřit úctu všem občanům Sovětského svazu, ne jen vojákům, ale také civilistům. Někteří mluví, že jich bylo 20 milionů, někteří mluví o 27 milionech," prohlásil český prezident před veterány.

Jasně tak vysvětlil, proč zavítal do ruské metropole, za což si vysloužil kritická slova v Česku. Tato vlna ovšem opadla poté, co prezident Zeman oznámil, že se nezúčastní vojenské přehlídky po boku prezidenta Ruské federace Vladimira Putina.

Ve svém projevu připomněl i slova bývalého ministra a velitele amerického armády George Marshalla, který poznamenal, že bez Sovětského svazu by nebylo dosaženo vítězství nad Hitlerem. "Ale Marshall udělal ne příliš velkou chybu, protože Pearl Harbor na Havaji byl územím Spojených států amerických. Ale kromě té malé chyby měl zcela pravdu," dodal český prezident.

Zeman ještě jednou připomněl, že jen na území Československa padlo asi 150 tisíc sovětských vojáků. I proto Miloš Zeman poznamenal, že by si s přítomnými hrdiny rád vypil sklenici piva a také tak učinil.

U každého stolu sedělo šest Rusů a jeden Čech. Prezident jen ruské veterány upozornil, že si s nimi nebude moct připít vodkou. „Jestli byste si se mnou, milí ruští přátelé, chtěli připít skleničkou vodky, tak si představte negativní důsledky po deseti sklenicích vodky u deseti stolů…“ poznamenal prezident, který se skutečně poklonil všem přítomným.

  • Kompletní překlad projevu Miloše Zemana, který pronesl v ruském jazyce: ČTĚTE ZDE
     

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…