Taxikáři se sejdou s Babišem a Krnáčovou, možná projedou Prahou

01.09.2015 6:55

Zástupci pražských taxikářů se dnes dopoledne sejdou s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) a poté zasednou v magistrátní pracovní skupině, která se bude zabývat zkouškami řidičů z místopisu a jazyka. Ohlášený odpolední protest spojený z jízdou taxíků ze Strahova na magistrálu se bude odvíjet od toho, jak dopolední schůzky dopadnou. ČTK to řekl mluvčí Asociace koncesionářů v taxislužbě (AKT), která protest svolala, Daniel Tarljovski. Taxikáři podobně protestovali už na začátku června, jejich kolona tehdy způsobila komplikace v dopravě.

Taxikáři se sejdou s Babišem a Krnáčovou, možná projedou Prahou
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Prahou se prohnala protestní jízda taxikářů. Nelíbí se jim, že není magistrátem stanovena minimální cena za kilometr

Schůzku s ministrem Babišem mají zástupci AKT v 10:00, o hodinu později se na magistrátu poprvé sejde ustavená pracovní skupina. Zástupci asociace v ní původně s konkurenčními dispečinky zasednout nechtěli, účast na dnešní schůzce ale potvrdili. Fungovat má ještě druhá pracovní skupina, která se bude zabývat jednotnými standardy kvality taxislužby.

Praha požaduje pro taxikáře přísnější zkoušky z jazyka a místopisu. Po červencovém protestu a následné schůzce se zástupci AKT ale primátorka od plošného přezkoušení ustoupila. Taxikáři požadují stanovení minimální ceny, město do podnikatelského prostřední ale takto zasahovat nechce. Negativně se k tomu vyjádřilo i ministerstvo financí.

Taxikáři protestovali už v červenci, tehdy Prahou v průvodu, který také svolala asociace, projely stovky aut a způsobily komplikace v dopravě.

Podle podkladů pro radu je v Praze 2000 aktivních provozovatelů taxislužeb, přes 4600 evidovaných vozidel a téměř 5500 řidičů. Maximální částka za kilometr stanovená městskou vyhláškou je 28 korun. Praha připravila svou novelu silničního zákona, kterou už schválila rada. Musí ještě projít zastupitelstvem, poté ji hlavní město předloží Parlamentu.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…