Tchaj-wan? Třeba nám to uškodí. Ale užitečné, řekl Vystrčil. A Veselovský šel na tělo

09.09.2020 13:32

Do DVTV k Martinu Veselovskému dorazil Miloš Vystrčil, předseda českého senátu, který zaujal téměř celý svět svou cestou na Tchaj-wan. A hned na začátku padla od moderátora ostrá otázka: „Přinesla vaše cesta na Tchaj-wan víc užitku nebo víc škody?“ A Vystrčil to rozjel. Z Číny má prý trochu obavy, ale pokud se nám bude snažit škodit, je to vlastně užitečná informace a pomůže nám to. A zúčtoval i s Andrejem Babišem.

Tchaj-wan? Třeba nám to uškodí. Ale užitečné, řekl Vystrčil. A Veselovský šel na tělo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Miloš Vystrčil

Anketa

Jak nahlížíte na Čínu?

hlasovalo: 33942 lidí

„Ta cesta byla užitečná“ prohlásil předseda. „Čím?“ Ptal se dál  Veselovský „Noo byla užitečná tím, že jsme otevřeli Českou republiku pro tchajwanské podnikatele, že naši podnikatelé tam navázali spoustu kontaktů. Proběhlo tam skoro tři sta schůzek a navázáno tisíc kontaktů“ zopakoval Vystrčil.

„Zároveň tam došlo k potvrzení spolupráce v oblasti vědy, techniky, inovací,“ vyjmenovával dál předseda Senátu, ale Veselovský ho přerušil: „Jenom pardon a stálo to všechno za roztržku s Čínou?“ Na to Vystrčil odpověděl: „Já to tak neberu, cílem té mise nebylo vyvolat roztržku s Čínou. Já jsem přesvědčen, že jsme nic špatného neudělali. My jsme se vůči Číně nijak nevymezovali.“

„Zaznamenal jste ale čínskou reakci?“ skočil Vystrčilovi moderátor opět do řeči.  „Ty věci, jak na to reaguje Komunistická strana Číny, mě mrzí, ale s tím já nic nenadělám.“ Ohrazoval se Vystrčil s krčením ramen.

Anketa

Obáváte se dalšího vývoje situace kolem nemoci COVID-19? (Ptáme se od 9.9.2020)

37%
hlasovalo: 24621 lidí

„My jsme se jen chovali jako suverénní, samostatný, svébytný, demokratický a svobodný stát,“ vyjmenovával opět Vystrčil. „Jenom by mě zajímalo, jestli jste očekával takovou reakci?“ zeptal se moderátor trochu netrpělivě. „Očekával jsem, že se to Komunistické straně Číny nebude líbit, jak silná ta reakce bude, to jsem dopředu nevěděl a je taková, jaká je a my se s tím musíme nějak vypořádat.“

Dále se ho Veselovský zeptal, zda je vůbec Tchaj-wan země. „Je to ostrov, který nemá s náma diplomatické vztahy, ale v tomto pojetí je to země. Mají svoji armádu, mají svoji prezidentku, premiéra, tudíž bylo s kým jednat, a tak jsme s nimi jednali,“ vysvětloval Vystrčil.

Veselovský poté upozornil lehce nervózního Vystrčila, že už od dob prezidenta Václava Havla Česká republika uznává politiku jedné Číny. „Já tvrdím, že my jsme ten náš výklad politiky jedné Číny nijak neporušili,“ ohradil se Vystrčil s tím, že to je výklad Senátu.

„Jaká je tedy zahraniční politika České republiky?“ chtěl vědět moderátor. „To se pokusím vysvětlit, děkuji za tu otázku. Kromě té zahraniční politiky oficiální, za kterou ručí ministerstvo zahraničí, případně vláda, tak zde existuje něco, čemu se říká parlamentní diplomacie.“

„Měl jsem možnost ohnout hřbet a nic nedělat. Ale pokud jsem se ještě někdy chtěl podívat sám sobě do tváře, tak jsem musel jet,“  dodal předseda senátu. Veselovský se pak zeptal, zda se Číny bojí. „Já jsem to už říkal několikrát. Samozřejmě že mám obavy, samozřejmě že se bojím, ale to patří k mé práci, abych tohle překonal,“ prohlásil bojovně Vystrčil.  

„Možná by to mohlo vypadat, že Česká republika byla takový pokusný balonek, který byl vypuštěn ze západní civilizace, aby otestovala, jak v tomto gardu bude Čína reagovat,“ nadhodil myšlenku Veselovský. „To sem už také slyšel s tím, že já se přiznám, že mně to není příjemné, když to někdo říká. Pro mne je zásadní to, že jsme udělali správnou věc jako suverénní samostatná země,“ také pak upozornil, že je důležité sdílet společné hodnoty s demokratickými zeměmi.

Padla taky otázka, koho napadl nápad, že bude Vystrčil v tchajwanském parlamentu parafrázovat amerického prezidenta Kennedyho. „To byl můj nápad s tím, že jsme pak dlouho přemýšleli jak to správně říct,“ pochlubil se předseda.

„Myslíte si, že může České republice vaše cesta uškodit ze strany Číny?“ padla otázka. „Myslím si, že pokud se nám bude Čína snažit škodit, tak je to velmi důležitá informace a nám to velmi pomůže z hlediska směřování naší politiky,“ odpověděl možná trochu překvapivě Vystrčil a dodal: „I kdyby to v nějakém okamžiku mohlo mít negativní dopady, tak z jiného hlediska je to informace velmi užitečná,“ prohlásil Vystrčil s tím, že mu tedy na dobrých ekonomických vztazích s pevninskou Čínou moc nezáleží.

Na prohlášení Andreje Babiše, že Vystrčil je diplomatický amatér a neumí anglicky, jen ve stručnosti prohlásil: „Mně se na ty primitivní řeči nechce reagovat. Já když se podívám, co mám za sebou a co má za sebou Andrej Babiš, to přece nemá vůbec cenu to komentovat.“ A dodal: „Člověk, který chce řídit stát jako firmu, mi tady vykládá, že nemám žádné zkušenosti, já jsem třicet let v politice,“ prohlásil nakvašeně. 

reklama

autor: AZy

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…