Těch třísek už lítá trochu moc. Hospodářské noviny píší o přehnaném stíhání politiků

11.09.2014 7:23

Politika je čím dál rizikovější povolání. Hospodářské noviny připomínají, že v poslední době se orgány činné v trestním řízení čím dál častěji zajímají o zastupitele, radní a starosty měst a obcí. Ačkoliv Nejvyšší státní zastupitelství statistiky stíhaných osob ve veřejných funkcích nevede, je zjevné, že jejich počet stále roste.

Těch třísek už lítá trochu moc. Hospodářské noviny píší o přehnaném stíhání politiků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exprimátor Prahy Bohuslav Svoboda

Hospodářské noviny spočítaly, že od roku 2011 bylo obviněno nejméně 150 veřejných činitelů samosprávy za skutky, související s výkonem jejich funkce. Jen asi třetina případů ale došla do fáze obžaloby, a přibližně třicet politiků bylo odsouzeno. Nejčastěji za zneužití pravomocí, korupci, nebo porušení povinností při správě cizího majetku.

Právník a bývalý státní zástupce Radek Ondruš, který se tématem zabývá, prozrazuje, že počet stíhání veřejných činitelů stoupá přibližně od roku 2008. Navíc podle něj dost záleží na tom, kde je řízení vedeno. „Jsou regiony, kde podáváme odůvodněná trestní oznámení na konkrétní zastupitele, a ta jsou policií nebo státními zástupci odkládána. Jinde se zase stíhá všechno, kdejaká banalita,“ říká. Podle Ondruše by Nejvyšší státní zastupitelství urychleně mělo postup sjednotit.

Stále častěji navíc dochází ke kolektivnímu stíhání celých městských rad, nebo dokonce zastupitelstev. Nejznámějším případem tohoto typu je kolektivní obžaloba celé rady hlavního města Prahy, včetně současného primátora Tomáše Hudečka a jeho předchůdce Bohuslava Svobody.

Komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk k tomu napsal, že v Česku právě vrcholí vlna kriminalizace politiky. „K soudům se dostávají celá městská zastupitelstva, přičemž někdy jde o případy, kdy se soudce nestačí divit, jak vratkou konstrukci mu státní zástupce posílá,“ píše. Nelze prý pochybovat, že v politice je špíny víc než dost, ale na druhou stranu se prý těžko můžeme zbavit dojmu, že jde o jakousi variantu třídního boje, ve kterém je cílem trestat politiky jako profesní skupinu.

„Třísek, které při kácení nemocného lesa odletují, je přece jen povážlivě moc,“ píše Honzejk. Zda společenská objednávka po krvi politiků přetrvává, prý ukáží už následující volby. Pokud v nich uspějí třeba pražští Tomáš Hudeček a Bohuslav Svoboda, které žalobci chtějí dostat za katr, bude to prý signál, že si přehnanost tažení proti politické špíně uvědomují i voliči.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…