Tečka za Donutilovou Sněhurkou, která měla pleť bílou jak mléko. Orgán rozhodl

20.01.2016 13:22

Sněhurka měla jednu vadu – pleť bílou jako mléko. Pak však potkala černého prince, který ji její méněcennosti zbavil a měli spolu krásné světlehněné děti. Pohádka, kterou z obrazovky České televize vyprávěl dětem herec Miroslav Donutil, je prý v pořádku. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání se rozhodla zamítnout všechny stížnosti, které na pořad dorazily.

Tečka za Donutilovou Sněhurkou, která měla pleť bílou jak mléko. Orgán rozhodl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

Známý herec Miroslav Donutil četl dětem na kanále České televize Déčko svérázné pojetí klasického pohádkového příběhu nazvané Pravdivý příběh o Sněhurce. Příběh, ve kterém až černý princ pomůže hrdince od její bílé méněcennosti vyvolal značný rozruch a někteří diváci si na Českou televizi oficiálně stěžovali. Měli totiž dojem, že „multikulturní Sněhurka“ je nejen značně odvážnou variací na klasický příběh, ale rovněž je jejím záměrem působit na děti ve smyslu, že „černí princové“ zachrání i je.

NA POHÁDKU SE PODÍVEJTE ZDE

Někteří dávali pořad rovněž do souvislosti se záměrem „migračního večerníčku“, o němž se zcela vážně uvažovalo. Česká televize o něm dokonce komunikovala s Úřadem vlády. Veřejnost se o tom dozvěděla jen díky úniku e-mailů od premiéra Bohuslava Sobotky. Zcela vážně se plánovalo, že „nějaká vlídná tvář, třeba Zdeněk Svěrák, by v krátkých spotech něco málo před zprávami vysvětlil národu“. Donutilovu „multikulti Sněhurku“ proto mnozí vnímali jako první výstup plánované kampaně.

Česká televize se před Radou hájila, že pohádka neměla nijak reagovat na aktuální společenskou situaci. „Pravdivý příběh o Sněhurce je jednou z oblíbených pohádek renomovaného českého autora a výtvarníka Aloise Mikulky a byla publikována v jeho knize Pohádkový lunapark už před třemi lety, nicméně její původ je ještě starší,“ upozornila ústy mluvčí Alžběty Plívové.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání nakonec došla k závěru, že tvůrci pořadu neporušili žádný zákon. „Přijde mi to jako uměle vyvolaná kauza,“ dodal předseda Rady Ivan Krejčí. Server Lidovky.cz k tomu upozornil, že o podivné pohádce jako první napsal server Aeronet.cz, který je podle Lidovek „známý například šířením konspiračních teorií a ruské propagandy“.

Je třeba dodat, že to není poprvé, co byla Česká televize prošetřována Radou pro rozhlasové a televizní vysílání kvůli propagaci politických témat v pořadech pro děti. V září vyvolal rozruch pořad Planeta YÓ, kde se moderátoři podle serveru Lidovky.cz „zastali uprchlíků a snažili se dětem vysvětlit migrační krizi“. Děti mohly sledovat výklad, jak na Planetě YÓ musíme pomoci „několika uprchlíkům z planety Ne“, protože je tam od rána do večera horor. Výklad je zakončen konstatováním, že pokud uprchlíkům nepomůžeme, budeme jak „slizké potvory se třemi bradami“.

NA VÝKLAD, PROČ POMÁHAT UPRCHLÍKŮM, SE PODÍVEJTE ZDE

Ani tento pořad vysílací rada neshledala závadným.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…