Tečou nervy, tečou: Z Bruselu zazněla hrůza nad spojením Trumpa a Putina. A ruský prezident prý má už dopředu vyhráno...

23.11.2016 7:25

Evropu obepíná kruh diktátorů, který chce zničit její hodnoty, liberální demokracii a životní styl. Bývalý belgický premiér a předseda Aliance liberálů a demokratů pro Evropu Guy Verhofstadt má opravdový strach z toho, že Putinovy a Trumpovy páté kolony za podpory radikálních webů „podkopají“ evropskou demokracii. Vidět to prý budeme moci už na jaře při prezidentských volbách ve Francii.

Tečou nervy, tečou: Z Bruselu zazněla hrůza nad spojením Trumpa a Putina. A ruský prezident prý má už dopředu vyhráno...
Foto: Facebook Nigela Farage
Popisek: Donald Trump a Nigel Farage

Bývalý belgický premiér Guy Verhofstadt patří k nejznámějším politikům EU. Je předsedou frakce Evropští liberálové, sdružující středové strany včetně našeho ANO, kterému vloni na jaře řečnil na sjezdu. Tentokrát řečnil opět, ale způsobem, který mnohé ohromil.

Při debatě o dalších vztazích EU s Tureckem si totiž kromě tamního prezidenta Erdogana vzal na paškál i další světové politiky. Konkrétně ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho nově zvoleného amerického protějška Donalda Trumpa. Ti podle Verhofstadta vytvářejí „kruh diktátorů“, který začíná velmi nebezpečně svírat Evropu. „Nejenže se mají rádi navzájem, oni také mají společný zájem. Ohrožovat a nakonec zničit náš způsob myšlení, naše hodnoty, naši evropskou liberální demokracii,“ rozparádil se politik.

Připomněl zejména Steva Bannona, Trumpova blízkého poradce, který se řadí k americké ultrakonzervativní pravici. Vydává web Breibart News, který jeho odpůrci zhnuseně prohlašují za semeniště rasismu a „bílého nacionalismu“.

Anketa

Jste pro vytvoření společné armády Evropské unie?

5%
95%
hlasovalo: 5609 lidí

Verhofstadt proto varoval, že Bannon chce se svými „extrémně pravicovými stránkami“ expandovat do Evropy a tím „podkopat volby ve Francii a Německu“, které mají být v příštím roce.

CELÝ TEXT SI V ANGLIČTINĚ PŘEČTĚTE ZDE

Poté se předseda evropských liberálů vysmíval Trumpovu nápadu, že by bylo skvělé, kdyby se britským velvyslancem v USA stal Nigel Farage, vyhlášený odpůrce EU a bývalý předseda strany UKIP, která letos po několika letech uspěla se svou snahou přimět Británii k vystoupení z EU.

„Trump si hraje na Její Veličenstvo královnu, když chce sám vybírat britské velvyslance,“ posmíval se belgický politik a v podobném duchu dodal, že nápad s Faragem se mu nelíbí, protože „jeden klaun ve Washingtonu je až dost“.

Po humorné vložce se ale vrátil k apokalyptickému tónu a varoval, že Putin, Trump a Erdogan už si připravují své „páté kolony“, které chtějí vyslat, aby podkopaly Evropu. „Těmto Putinovým a nově i Trumpovým loutkám se Evropa prostě musí ubránit,“ burcoval.

Ve Francii vyhrál prezidentské volby Putin. Už teď

A ještě horší náladu nejspíš měl, když si přečetl nejnovější sloupek komentátora Leonida Bershidského na webu Bloomberg. Ten totiž zastává názor, že „prezident Putin již nyní vyhrál prezidentské volby ve Francii“. V Elysejském paláci podle komentátora najde ještě lepšího spojence, než je nevyzpytatelný Trump.

Důvod je podle komentátora prostý. Hlavní favoritka francouzských prezidentských voleb Marine Le Penová je podle něj „nadšená rusofilka“, a aby toho nebylo málo, podobně nadšeným rusofilem je prý i její nejpravděpodobnější hlavní soupeř.

Průzkumy před francouzskými volbami dlouhodobě favorizují předsedkyni Národní fronty. Naopak bez šance je nejspíš současný socialistický prezident Francois Hollande, stejně jako kterýkoliv jiný kandidát vládnoucích socialistů. Jediným, kdo může mít šanci „Madame Le Penovou“ porazit, je kandidát pravicových republikánů.

CELÝ KOMENTÁŘ ZDE

O víkendu proběhlo první kolo primárek této strany a drtivě jej vyhrál bývalý premiér Francois Fillon. Málem získal požadovanou nadpoloviční většinu už v prvním kole, do druhého je považován za horkého favorita. Zejména poté, co jej podpořil i bývalý prezident Nicolas Sarkozy, který při svém pokusu o comeback sice neuspěl, ale dokázal získat dvacet procent hlasů.

V republikánské straně byl prý jediný odhodlaný antirus, který se podle Bershidského nebál odsoudit invazi na Krym a válečné zločiny v Sýrii. Byl jím další bývalý premiér a ministr Alain Juppé. Ten sice postoupil do druhého kola, ale s necelými třiceti procenty a vyhlídky na poražení Fillona má nejspíš velmi nevalné.

V souboji Le Penové s Fillonem je tak podle komentátora dopředu jasné, že za jakéhokoliv výsledku vyhraje Vladimir Putin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…