Teď budu brutální, nadechl se Foldyna a pak naplno popsal, jak to po volebním kolapsu vypadá v ČSSD

01.11.2017 18:23

Moderátor Jan Moláček přivítal ve středečních Dvaceti minutách Radiožurnálu Českého rozhlasu poslance Jaroslava Foldynu (ČSSD), který po volebním debaklu sociální demokracie opakovaně vyzval vedení strany k urychlenému složení funkcí. Ve vysílání prozradil, že sociální demokracii potkalo Waterloo a z opravdu velikého propadu se musí vzpamatovat. Má prý pochopení také pro to, že prezident Zeman chce dát Andreji Babišovi (ANO) hned dva pokusy na sestavení vlády.

Teď budu brutální, nadechl se Foldyna a pak naplno popsal, jak to po volebním kolapsu vypadá v ČSSD
Foto: Vít Hassan
Popisek: Jaroslav Foldyna po vyhlášení výsledků voleb

ČSSD přislíbila, že podpoří rozpočet na příští rok, aby Českou republiku nečekalo rozpočtové provizorium, sociální demokraté však podporu rozpočtu podmiňují odpovídajícím navýšením důchodů. „Které jsme ostatně iniciovali a připravili my v minulém volebním období,“ podotkl Foldyna. Nerad by tento fakt spojoval s tím, že vítězné hnutí ANO dostalo nabídku na vedení jednoho výboru. ČSSD je podle poslance zkušenou stranou, která by se měla podílet na řízení sněmovny.   

To však v žádném případě neznamená, že by se ČSSD stala součástí vlády vítěze voleb Andreje Babiše (ANO). „My jsme prohráli volby, máme 15 poslanců, je to pro nás velké Waterloo. Nevím, co by nás přimělo stát se součástí vlády. Je to podle mě zhola nemožné,“ zdůraznil. 

Moderátor se zákonodárce zeptal, jak se mu zamlouvá, že prezident Miloš Zeman Babišovi přislíbil hned dva pokusy na sestavení vlády. „Když tady některé strany vyzývají k bojkotu a vytvoření jakési národní fronty proti vítězi voleb, což já jsem rád, že to sociální demokracie nedělá, no tak tohle je odpověď pana prezidenta,“ podotkl host.

Přiznám se, a teď budu brutální, že sociální demokracie byla pro voliče programově vyprázdněná. My jsme zaměnili naše levicová témata za pseudotémata o menšinách a multikulturalismu,“ rozčiloval se ve vysílání Foldyna.

Sociální demokracie si např. nechala vzít téma zavedení obecného referenda, místo toho se zaměřila na gender, a když už zjistila, že jí teče do bot, sáhla k tématu konce levné práce, jenže voliči už to straně neuvěřili. „Já se divím, že jsme téma referenda neuchopili my, protože to je levicové téma... Já budu podporovat levicová témata, která oslovují voliče, a ne taková, která nás přivedla na hrnec,“ prohlásil poslanec.  

Naproti tomu neviděl nic špatného na tom, když se končící ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) vyfotil se zbraní v ruce a uveřejnil to na Facebooku. „Kdyby se někdo podíval na můj Facebook, tak by kroutil hlavou tolik, až by mu upadla.“ V obecné rovině však konstatoval, že Chovanec udělal dobře, když se nechal vyfotit se zbraní v ruce, aby ukázal, co si myslí o „zhovadilém nápadu“ Evropské unie na regulaci zbraní.

To ale neznamená, že by byl pro vystoupení z EU, jak to požaduje např. šéf SPD Tomio Okamura. „V této chvíli není lepší alternativa, čili vykřikovat něco, co nemá alternativu, je možná zajímavé pro veřejnost, ale je to nerealistické,“ prohlásil sociální demokrat.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Nebránil by se však debatě o tom, že by EU měla posílit svou obranyschopnost a neměla by být tolik závislá na pomoci USA. Na této debatě není nic špatného, byť si je prý jist tím, že si od leckoho vyslouží kritiku. Každého, kdo to řekne, je přece třeba „stigmatizovat tím, že je ruskej šváb a rusofob, nebo je nacionalista. Já si myslím, že to je něco, co nás odpoutává o podstaty problému,“ konstatoval Foldyna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…