Teď jde o všechno, varoval v ČT Pithart. Sobotka prý nesmí hrát při zdi

11.10.2016 19:20

Někdejší český premiér a předseda senátu Petr Pithart promluvil u příležitosti nedožitých osmdesátých narozenin Václava Havla do duše koaliční vládě ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Žádal ji, aby zastavila náš obrat k Rusku. Má prý obavy o osud naší země. V úterním Interview ČT24 své obavy rozvinul. Pokud něco neuděláme, nečeká nás podle hosta nic moc pěkného.

Teď jde o všechno, varoval v ČT Pithart. Sobotka prý nesmí hrát při zdi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Pithart

Petr Pithart nejprve okomentoval výsledky parlamentních voleb. „To hnutí není ani úplně vládní, ani úplně opoziční. To se panu Babišovi povedlo. On mluví, jako kdyby neuměl do pěti počítat, a lidem se to asi líbí,“ posteskl si v úvodu pořadu Pithart. Liberální politici by měli voliče přesvědčit, že s Babišem to nebude úplně ono, protože členy jeho hnutí prý drží pohromadě jen vidina úspěchu, nikoli nějaké ideály.  

„Já jsem byl přesvědčen, že pan Babiš opustí myšlenku, že bude stát řídit jako firmu, ale on to heslo neopustil, on si ho drží. Ale když se nad tím zamyslíte, tak firma nemá předsedu, ale má ředitele. A když proti řediteli moc dlouho protestujete, tak vás jednoho dne pošlou na osobní oddělení a dostanete vyhazov,“ upozornil host.

Už komunální politika ukázala, že ANO nedrží pohromadě. Zatím se rozpadlo dvojnásobné množství koalic oproti minulému volebnímu období a podle někdejšího zkušeného politika to ukazuje, že firma nedrží pohromadě. Zkušenost z komunální politiky dnešní krajské lídry nabádá k opatrnosti v možné spolupráci s hnutím ANO. „Já se jim nedivím,“ přiznal Pithart.

Pravda, občané dali podle všeho najevo, že si takovýto typ „firemní demokracie“ přejí, ale to ještě neznamená, že je to správný model.

Následně přešel k dalšímu tématu. Ještě jednou se vrátil ke svému rudolfínskému projevu. Pithart prý dlouho přemýšlel, jak má ten projev postavit. „Pak mě napadlo oslovit premiéra, který to má dobře srovnané, ale něco mu tam chybí... On je dnes trochu v tísni a měl by trochu víc riskovat. Vždyť se podívejte, co se děje v USA nebo v Maďarsku. Teď jde o všechno,“ domnívá se bývalý politik.

V prezidentovi Miloši Zemanovi prý přežívá představa, že by měl být Bohuslav Sobotka zničen jako zrádce. A to je další důvod, proč musí Sobotka zariskovat. „Pokud bude hrát při zdi, prohraje,“ varoval předsedu vlády přes kamery Pithart.

Kritice podrobil i ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD), který v Otázkách Václava Moravce nedokázal vyslovit, že český prezident Miloš Zeman měl jet raději na pohřeb izraelského exprezidenta Šimona Perese než na ruskou konferenci na Rhodosu. „A to mě naštvalo,“ přiznal Pithart.

Tyto problémy se ale netýkají jen nás. Po celém světě se ukazuje, že nemalé části voličů vadí důsledky globalizace, která prohlubuje rozdíly mezi lidmi. „Pokud tu globalizaci trochu nezkrotíme, dojde k dezintegraci Západu,“ varoval Pithart. Demokratické strany proto musejí udělat vše pro to, aby si znovu získaly důvěru voličů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…