Teď nastane temno, naříká redaktor Bakalových novin nad odchodem Karla Schwarzenberga. Toho posledního, co držel Havlovu linii

06.10.2015 12:47

Odchodem Karla Schwarzenberga se na webu iHNed.cz zabývá komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk. Vyzdvihuje údajný Schwarzenbergův odkaz pro českou politiku s tím, že není nikdo, kdo by jej nahradil. Není to prý ani Miroslav Kalousek, který s největší pravděpodobností bude TOP 09 po odchodu Karla Schwarzenberga šéfovat.

Teď nastane temno, naříká redaktor Bakalových novin nad odchodem Karla Schwarzenberga. Toho posledního, co držel Havlovu linii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Anketa

Jak dopadne TOP 09 s předsedou Kalouskem a čestným předsedou Schwarzenbergem v příštích volbách do sněmovny? Žádáme vás o odhad, ne o vaše přání

1%
2%
2%
5%
11%
8%
66%
hlasovalo: 6591 lidí

Honzejk odcházení „knížete“, jak bývá dosavadní předseda TOP 09 často přezdíván, srovnává s odcházením premiérů Stanislava Grosse, Jiřího Paroubka, Mirka Topolánka, Petra Nečase i jiných politiků. To prý vždy způsobilo krátkodobé mocenské pnutí. „Ale na rovině osobnostní, ze které jedině může politika čerpat autenticitu a energii, se nedělo nic. Jeden střídal druhého, kus za kus, zleva zprava. Defilé na orloji zaměnitelnosti,“ tvrdí Honzejk.

Celý komentář je ZDE

Zato když nyní odejde Karel Schwarzenberg, bude to podle Honzejka jiné. „Konstrukce české politiky navenek nezakolísá; výměna předsedy čtvrté až páté nejsilnější strany je formálně vzato marginálie. Jenže uvnitř něco povolí. Zmizí poslední element, který české politice dodával nadlokální, či možná i světový rozměr,“ myslí si.

Kupodivu si komentátor neodpustil rýpnutí do sociálnědemokratického politika Jiřího Dienstbiera, který se k podobným hodnotám, jaké vyznával Václav Havel a které vyznává Karel Schwarzenberg, také hlásí. Honzejk totiž píše, že Schwarzenberg „je především posledním vlivným politikem (Jiří Dienstbier mladší promine), který spojuje současnou českou politiku se světem Václava Havla“.

Je jedním z mála, kdo ve zhysterizovaném Česku mluví tak, jako by mluvil Havel

Schwarzenberg podle Honzejka například de facto zpřítomňuje stanovisko Václava Havla v nynější uprchlické krizi. „Nevíme sice s určitostí, co by Havel říkal, ale určitě by zastával spíš pozice Joachima Gaucka a Angely Merkelové než Viktora Orbána nebo Milana Chovance,“ tvrdí Honzejk s tím, že Karel Schwarzenberg je jedním z mála, kdo se odváží v protiuprchlicky zhysterizovaném Česku mluvit podobně, jako by mluvil Havel.

Postoj dosavadního šéfa TOP 09 je prý cenný hlavně proto, že je vůči české politice a společnosti disentní. „Schwarzenberg podobně jako Havel a disidenti v sedmdesátých a osmdesátých letech stojí v opozici vůči většině − s tím rozdílem, že tehdy to byla většina mlčící, nyní jde o masu hlasitou, křičící, mávající šibenicemi. Narušování tupé jednoty je, jak víme, samotnou podmínkou existence svobodné společnosti,“ poznamenává Honzejk.

Zelení Schwarzenbergovi jeho přestup ke Kalouskovi asi nikdy neodpustí

Snad aby komentář nevyzněl jako jednostranný chvalozpěv, přiznává Honzejk „knížeti“ také některé zápory. Prý se mu dá vyčítat například převlékání stranických trikotů. „Zelení, kteří z něj udělali poprvé ministra zahraničí, mu asi nikdy přestup k Miroslavu Kalouskovi a TOP 09 neodpustí,“ připouští Honzejk. Hned ale dodává, že „hodnotová konzistence tím trpí jen málo, nebo spíš vůbec“.

Liberální voliči pravice chtějí originálního charismatického lídra

Podle Honzejka se část TOP 09 domnívá, „že když budou hladit společnost po srsti, začnou se k TOP 09 voliči opět tulit“. Tak tomu prý ale nebude. „Liberální voliči pravice chtějí konzistenci. A také chtějí lídra, který je originální, osobitý, charismatický, inspirativní, nezaměnitelný. A který je zároveň prostý škraloupů z minulosti. Zkrátka někoho, jehož portrét na placce si člověk rád připne na triko. Ne, litujeme: Miroslav Kalousek to opravdu není,“ píše Honzejk. A dodává, že po odchodu Karla Schwarzenberga z české politiky nastane v jistém slova smyslu temno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…