Teď nemohu slíbit, kdy rozvolníme! Havlíček se v Partii ocitl pod palbou

14.03.2021 12:08

V Partii CNN Prima News Terezie Tománkové byli vicepremiér za Karel Havlíček (za ANO) a předseda ODS Petr Fiala. Zatímco Havlíček vychvaloval koaliční vládu ANO a ČSSD, že zvládla spustit největší logistickou akci c Evropě, Fiala ho bleskově uzemnil. „Ta čísla jsou strašná. Na milion obyvatel jsme nejhorší v Evropě. To je strašná vizitka,“ pálil do Havlíčka.

Teď nemohu slíbit, kdy rozvolníme! Havlíček se v Partii ocitl pod palbou
Foto: Screen CNN Prima News
Popisek: Do Partie CNN Prima News zavítali Karel Havlíček a Petr Fiala

Vicepremiér Karel Havlíček je přesvědčen, že přísný český lockdown přináší pozitivní výsledky. „I když nejsem epidemiolog... Je důležité říct, že čísla (potvrzeně nakažených) by měla teď spíše růst, protože jsme plošně zvýšili testování,“ pravil vicepremiér. „Spustili jsme tady největší logistickou akci v Evropě,“ doplnil Havlíček s tím, že vláda dala této obří logistické akci právní rámec, finanční podporu a vydala příslušná nařízení.  

Fiala byl podstatně pesimističtější.

„Ta čísla jsou strašná. Na milion obyvatel jsme nejhorší v Evropě. To je strašná vizitka. Začalo se pozdě s tím plošným testováním i s očkováním. V očkování jsme pořád na 28. místě,“ uhodil na vládu Fiala. A že pravicová opozice volala po plošném testování ve firmách už 6. ledna, a ta špatná čísla že jsou na vrub vlády Andreje Babiše. „Škoda, že nás vláda neposlouchala,“ kroutil hlavou předseda ODS.

Volal po tom, aby vláda významněji finančně podpořila firmy, po kterých požaduje plošné testování.

Havlíček argumentoval, že vláda už firmám pomáhá. „Já už jsem zvyklý na to, že cokoli, co uděláme dobře, tak i tak je to špatně,“ odrážel Fialovy ataky Havlíček. Konstatoval, že v Brně testování funguje perfektně.

„Díky naší primátorce (Markétě Vaňkové),“ ozval se Fiala.

„Ale já to neříkám ideologicky,“ odvětil se Havlíček.  

Fiala ale nehodlal skončit. Konstatoval, že vláda má před sebou další velký úkol – vrátit děti do škol. A proto je nutno koupit opravdu kvalitní a současně šetrné testy pro žáky a studenty.

Havlíček poté vysvětloval, že teď nelze jasně říci, kdy přesně skončí lockdown.

„Vy jste slibovali, že to bude za tři týdny,“ připomněla Havlíčkovi moderátorka Terezie Tománková.

Vicepremiér oponoval, že vláda musí být opatrná a nemůže slibovat konkrétní datum, ke kterému by se veřejnost upnula a pak by byla zklamaná.

„Nelze očekávat, že by něco takového nastalo před Velikonocemi. Bylo by to neseriózní. My jsme teď opatrní,“ prohlásil Havlíček s tím, že snad bude možné po třech týdnech trochu rozvolnit, ale nechtěl slíbit vůbec nic.

Poté konstatoval, že Fiala s kolegy z pravicové koalice SPOLU ukázal pár barevných obrázků, které nenabídly vůbec žádný plán, jak vyřešit epidemickou situaci. „To byla katastrofa, Ty PRisty, co vám to připravili, ty postavte ke zdi,“ doporučil Havlíček Fialovi.

„Vy byste se mohl účastnit mistrovství světa ve žvanění,“ vrátil Fiala ránu vicepremiérovi. Obratem doplnil, že opozice představila alespoň nějaké scénáře možného vývoje, zatímco vláda Andreje Babiše nepředvedla nic. „Vláda lidem nedává žádnou naději,“ tepal Fiala kabinet ANO a ČSSD. „My lidem tu naději dáváme, vy to neděláte, tak to neshazujte,“ žádal Fiala Havlíčka.

Terezie Tománková poté přehodila tematickou výhybku k výrokům prezidenta Zemana pro ParlamentníListy.cz, kde Zeman požadoval politickou popravu ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) a ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD), protože trvají na tom, aby ruská vakcína Sputnik prošla stejnou kontrolou jako ostatní vakcíny. Zeman by klasické kontrolní mechanismy rád obešel.

Pánové se shodli na tom, že prezident se vždy vyjadřoval ostře. Už se ale neshodli na tom, zda lze Sputnikem očkovat i bez kontroly ze strany evropských orgánů. Podle Havlíčka by mohla stačit kontrola národním orgánem. Fiala trval na tom, že je třeba zachovat rovné podmínky pro všechny výrobce vakcín.

„Já chci certifikaci Evropské lékové agentury kvůli ochraně našich občanů. Mně je jedno, jestli je to vakcína z Ruska, z Indie, z Číny nebo z USA. Všechny musí projít stejnou kontrolou,“ volal ve studiu Fiala.

Poté předložil Havlíčkovi dva návrhy zákonů na podporu živnostníků cestou odpuštění sociálního a zdravotního pojištění. Volal také po větších kompenzacích pro podnikatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…