Teď patříme na Západ! NATO je náš pilíř, zato Rusko... Ministr Petříček v projevu udeřil. A přidal nečekanou věc o EU

16.11.2019 9:06

Šéf české diplomacie Tomáš Petříček má za to, že ve svých třiceti letech je Česká republika již dospělá. Dospělá je i její diplomacie a jako taková velmi dobře ví, které státy muže považovat za přátelské, a „kdo jsou ti rošťáci, se kterými není záhodno chodit v pátek večer na dlouhé večírky“. Česká diplomacie se prý však také stále učí a učí se s humorem, který je nám Čechům vlastní.

Teď patříme na Západ! NATO je náš pilíř, zato Rusko... Ministr Petříček v projevu udeřil. A přidal nečekanou věc o EU
Foto: repro ČT
Popisek: Ministr zahraničí Tomáš Petříček zahajující LGBTI konferenci v Praze

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) promluvil o blížícím se 30. výročí sametové revoluce. Na konferenci v Černínském paláci přivítal jak pamětníky 30 let starých událostí, tak pracovníky z neziskového sektoru. „Vítám zde také představitele neziskového nevládního sektoru, kteří  bedlivě sledují nové politické a společenské trendy a určitě přinesou do následné debaty mnoho zajímavých postřehů,“ uvedl.

Anketa

Má Tomio Okamura vaši důvěru?

86%
14%
hlasovalo: 31581 lidí

Pro něj samotného je prý 17. listopad jakýmsi procitnutím, protržením komunistické oblasti, skrz kterou konečně proniklo světlo svobody.

„Měřeno biologickým vývojem jedince jsme dnes ve 30 letech již dospělý, samostatný stát, který pevně stojí na vlastních nohou. Stát, který ví, kdo jsou jeho přátelé a kdo jsou ti rošťáci, se kterými není záhodno chodit v pátek večer na dlouhé večírky,“ uvedl doslova Petříček. Jeho slova přinesla Česká televize.

Českou republiku vnímá jako odpovědný stát s vlastními ideály a realistickými touhami. Stát, který ví, že v soudržnosti s podobně smýšlejícími přáteli je ukryta ta pravá síla,“ zdůraznil Petříček.

Česká diplomacie se má podle ministra stále co učit a činí tak často s humorem, který je podle člena vlády „nám Čechům vlastní“.

Teď po 30 letech svobody a 15 letech našeho členství v EU je čas si realisticky promluvit o EU. Ministr by si přál, aby se veřejná debata o EU vedla kvalitně a erudovaně. Aby se vedla např. o unijním rozpočtu na léta 2021 až 2027, protože tento finanční rámec předznamená, co bude EU dělat.

Chce mít Unii efektivní, akceschopnou a uznávanou na mezinárodní scéně. Stejně tak podle Petříčka nelze EU donekonečna dělit na staré a nové státy. „Je na nás všech, abychom si potenciál EU náležitě využili a také jej formulovali,“ pravil Petříček.

Vedle toho je podle Petříčka třeba věnovat pozornost bezpečnosti a chránit se před hybridními hrozbami a terorismem. Jenže ani to nestačí. Obsazený Krym Ruskou federací nebo válka zuřící na východě Ukrajiny nám podle Petříčka ukazují, že klasická válka bohužel nepatří do minulosti ani v Evropě. Klíčovým pilířem naší bezpečnosti proto zůstává členství v NATO.

Nesmíme prý zapomínat ani na klimatickou změnu. „Klimatické změny a její důsledky se po právu stávají ústředním tématem mezinárodní pozornosti,“ uvedl doslova Petříček.

Stát naší velikosti navíc musí spoléhat na mezinárodní právo a na instituce, které ho pěstují. Naší výhodou je, že v tuto chvíli patříme na Západ a měli bychom se snažit být jeho platnou součástí.

Zvláště u 30. výročí sametové revoluce prý nesmíme zapomínat ani na ochranu lidských práv.

„Dámy a pánové, na závěr mi dovolte, abych vyslovil jedno přání. Nechť má naše zahraniční politika jasný kurz a nechť v ní všichni důležití aktéři táhnou za jeden provaz,“ pravil Petříček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…