Teď se Putin vážně naštve? VIDEO ze Sýrie, které drásá každého Rusa. A zpráva z USA: Moskva drží Hillary Clintonovou vskutku silně pod krkem

01.08.2016 15:23

V syrské provincii Idlib byl ze země sestřelen ruský vrtulník Mi-8, který byl v daném momentu na cestě zpět na základnu. Na palubě vrtulníku se nacházeli tři členové posádky a dva zástupci ruského Centra pro vyřešení konfliktu v Sýrii. Informaci potvrdil tiskový mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Spojence Ruska v boji proti IS v Sýrii Spojené státy zase nepotěší narůstající vliv, který má Vladimir Putin na volební proces v USA.

Teď se Putin vážně naštve? VIDEO ze Sýrie, které drásá každého Rusa. A zpráva z USA: Moskva drží Hillary Clintonovou vskutku silně pod krkem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimir Putin

Nedlouho poté, co tisková kancelář prezidenta Ruské federace potvrdila sestřelení ruského vrtulníku s pěti muži na palubě, zveřejnili bojovníci z Islámského státu video, na kterém je vidět, jakým způsobem zacházeli s těly mrtvých ruských vojáků.

Jeden z mužů na videu poskakuje po bezvládném těle jednoho z usmrcených vojáků. Další těla jsou vláčena po zemi. Přitom všem bojovníci IS vesele pokřikují a celou událost si viditelně užívají.

Radikálově také zveřejnili fotografie, na kterých je možné vidět osobní věci a dokumenty usmrcených vojáků.

Video je možné shlédnout ZDE

Rusko si na podobné věci bude muset zřejmě začít zvykat. V neděli světová média začala informovat o tom, že Islámský stát prostřednictvím devítiminutového videa na serveru YouTube vyhlásil Rusku svatou válku.

„Poslouchej, Putine, přijdeme do Ruska a pozabíjíme vás ve vašich domovech. Bratři, vstupte do svaté války a zabijte je všechny,“ vyzýval přívržence Islámského státu ve videu maskovaný muž.

Putin drží Clintonovou v šachu

Další zpráva týkající se Ruska souvisí s e-maily Hillary Clintonové, které před nedávnem zveřejnil server WikiLeaks, přičemž převládající názory mnohých expertů poukazují na to, že informační server vedený Australanem Assangem tyto dokumenty získal od ruské vlády. Sám Assange toto spojení ovšem odmítá.

Vladimir Putin má ovšem podle Wall Street Journal podobných kompromitujících dokumentů mnohem více a je prý připraven je kdykoli použít ve svůj prospěch. Izraelská analytička Dima Adamsky v loňském roce napsala, že „ruská informační válka“ zahrnuje „technologické a psychologické komponenty určené k manipulaci nepřítele a jeho vnímání reality; cílem je ovlivnit rozhodování jednotlivců, organizací, vlád a celých společností“.

Bezpečnostní experti se domnívají, že Rusko získalo všech 63 000 e-mailů Clintonové z dob, kdy působila ve funkci ministryně zahraničí. Rusko prý také zřejmě kyberneticky zaútočilo i na Clintonovu nadaci a americkou vládu. Z toho by vyplývalo, že Rusko má nyní přístup ke třem hlavním zdrojům, které by mohly dokazovat pochybné finanční pohyby mezi Hillary Clintonovou a různými finančními dárci, kteří přispívali na účet nadace.

Pokud má ruský prezident k takovým informacím skutečně přístup, mohl by je kdykoliv zveřejnit, čímž by v celých Spojených státech vzbudil neuvěřitelné pozdvižení. Vždyť tyto e-maily sama Clintonová odmítla zveřejnit – dokonce i na žádost amerických soudů.

Mnozí se nyní obávají, že se Putin pokusí své současné pozice využít k tomu, aby usměrňoval příští kroky Hillary Clintonové.

Co se dá s touto situací dělat? Podle WSJ by nejlepším řešením bylo e-maily zveřejnit, čímž by Putin přišel o své „trumfy v rukávu“. „Pokud k tomu nedojde, Moskva bude Clintonovou držet v šachu, což by bylo skutečně nebezpečné v případě, že by se dostala až do Bílého domu. Američtí voliči by měli vědět to, co nyní ví Putin,“ píše Wall Street Journal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…