Teď se nejspíš v Sýrii začnou dít věci. Už první prohlášení Donalda Trumpa způsobilo šok

12.11.2016 17:24

Budoucí prezident USA naznačil, jak se zachová v Sýrii. Rebelům bojujícím proti diktátorovi Bašaru Asadovi se to nebude ani trochu líbit. Zato Rusové budou spokojení. Důvod k úsměvu možná budou mít i Turci.

Teď se nejspíš v Sýrii začnou dít věci. Už první prohlášení Donalda Trumpa způsobilo šok
Foto: Washington Post
Popisek: Syrský prezident Bašár Asad

Pětačtyřicátý prezident USA Donald Trump v pátek oznámil, že zvažuje ukončení podpory umírněným syrským rebelům. „Netušíme, co jsou tihle lidé zač,“ zdůvodnil svůj záměr. Server deníku New York Times připomněl, že se Trump v tomto smyslu vyjádřil v rozhovoru pro Wall Street Journal.

Prozradil také, že on se na válku v Sýrii dívá trochu jinak, než řada lidí. „Říkám si, bojujeme proti Sýrii, ale Sýrie bojuje proti Islámskému státu a my se budeme muset zbavit Islámského státu. Rusko v této snaze dnes plně spolupracuje se Sýrií a teď je tu i Írán, ten je silný díky nám, a dnes také spolupracuje se Sýrií,“ popsal svůj pohled na situaci na Blízkém východě Trump.

Ačkoli Trump podle vlastních slov nemá rád Bašára Asada, rád by se držel hesla „nepřítel mého nepřítele je můj přítel“. Islámský stát je teď pro Trumpa nepřítelem číslo jedna a Trump je pro jeho porážku připraven učinit ledacos. Spojené státy v tuto chvíli podporují jak Kurdy bojující proti islámskému státu, tak syrské rebely, kteří povstali proti syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi. Zatímco kurdsko-arabské síly zřejmě o pomoc USA nepřijdou, rebelové bojující proti Asadovi budou mít zřejmě utrum.  

Celý článek naleznete zde   

Změní se možná i přístup Bílého domu vůči Turecku. Podle New York Times nelze vyloučit, že se členem administrativy stane i Michael T. Flynn, bývalý ředitel Vojenské zpravodajské služby USA (DIA), který má za to, že by bylo správné vydat do Turecka Fethullaha Gülena – duchovního, jenž podle turecké vlády stojí za nedávným zmařeným pokusem o puč proti prezidentu Erdoganovi. Americké ministerstvo spravedlnosti však zastává názor, že neexistuje přesvědčivý důkaz o tom, že by Gülen skutečně puč organizoval.

V témže rozhovoru také konstatoval, že pravděpodobně nezruší některé části programu Obamacare, ačkoli v předvolební kampani nenechal na Baracku Obamovi nit suchou. Po svém zvolení prezidentem a po rozhovoru s Barackem Obamou částečně změnil názor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

17:40 Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

Filip Turek je superlídrem koalice Přísahy a Motoristů do Evropského parlamentu, podnikatel a někdej…