Teď teroristům ukážeme, sliboval na ČT francouzský velvyslanec. Muslimské komunitě však prý nebezpečí nehrozí

16.11.2015 21:06

Francouzský velvyslanec v České republice Jean-Pierre Asvazadourian byl hostem pořadu Interview ČT24, kde s moderátorkou Světlanou Witowskou hovořil o pátečních událostech v Paříži, které otřásly celým světem. Podle něj jde o hrozbu, která má globální rozměr, a je tak zapotřebí postupovat proti terorismu jednotně.

Teď teroristům ukážeme, sliboval na ČT francouzský velvyslanec. Muslimské komunitě však prý nebezpečí nehrozí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Francouzský velvyslanec Jean-Pierre Asvazadourian

Poté, co francouzský velvyslanec zjistil, že ve Francii zabíjeli i Francouzi, vzbudily se v něm pocity silné revolty, odporu a touhy bojovat proti tomu. „Je to snaha bránit naši zemi a naše hodnoty, které jsou v samotném srdci Evropy a demokracie,“ řekl a posléze dodal, že je skutečně šokující, že mezi těmi teroristy byli i Francouzi. „Úřady jsou odhodlány ve spolupráci s dalšími zeměmi pokročit ve vyšetřování a uvidíme, kam vysledujeme stopu těchto teroristů,“ uvedl s tím, že to bohužel není poprvé, co byl takovýto útok ve Francii, a proto doufá, že vyšetřování pomůže.

„Jsou to pocity většiny Francouzů a vysvětlují, že stojíme tváří v tvář teroristům,“ řekl Asvazadourian ke slovům francouzského prezidenta o tom, že je Francie ve válce. Podle něj jde o hrozbu, která se netýká pouze Francie, ale je to fenomén i pro celou Evropu a nejen ji. „Evropané mají konkrétní zodpovědnost v boji s terorismem,“ řekl dále a dodal, že Francie žádá o jakýsi seznam, který budou země sdílet o pohybu leteckých pasažérů. „Chce to lepší kontrolu o pohybu osob, podezřelých pasažérů, o pohybu zbraní a lepší kontrolu externích hranic Evropy,“ poznamenal s tím, že Francie trvá na tom, aby se tyto kroky uskutečnily v co nejbližší době.

Je třeba rozšířit protiteroristickou koalici

„Nejde o první případ, kdy Francie intervenovala leteckými nálety na Rakku,“ zdůraznil velvyslanec, že dva nejnovější nálety francouzského letectva nebyly jenom odplatou za páteční útoky. „Nálety se ještě zintenzivní, ale je tu ještě jedna věc, kterou je financování,“ podotkl Asvazadourian, podle kterého samozřejmě jenom nálety nestačí a akce by měla být rozšířena. „Musíme rozložit ty sítě, které teroristé využívají, a musíme rozšířit koalici,“ dodal s tím, že všichni včetně Ruska jsou partnery v tomto boji.

„Myslím si, že jsou prostředky, jak z Ruska udělat partnera Francie a dalších států v otázce boji proti terorismu,“ řekl a podotkl, že musí jít o konvergenci. Žádný konkrétní bod, jak zlákat Ruskou federaci na svou stranu, ale francouzský velvyslanec nenabídl. „Hrozba terorismu je skutečně velká a musíme postupovat jednotně,“ zopakoval.

Podle něj nyní ve Francii vládnou smutek a obava. „Zároveň je tu ale jakési národní sjednocení, a tak si nemyslím, že by byla nějaká odveta vůči muslimské komunitě,“ řekl v televizi dále francouzský diplomat, který poznamenal, že to nebyl útok jen na francouzské obyvatelstvo. „Prezident hovořil o devatenácti národnostech, kterých se útoky dotkly,“ podotkl a řekl, že útoky možná byly z toho důvodu, že je Francie bojovníkem proti terorismu, a tak musí stále zůstat svobodná v čele se svými hodnotami.

„Chce to přijímat lidi, kteří mají právo, a ty, jež na to právo nemají, musíme být schopni posílat zpět do jejich zemí. Musíme být schopni kontrolovat hranice. Volné hranice jsou důležité, ale zase na druhou stranu musíme být schopni kontrolovat externí hranice,“ řekl v závěru k schengenskému prostoru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…