Tejc se pustil do Sobotky. Premiérovi při četbě jeho slov nejspíš nebylo nejlépe

21.10.2016 13:31

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) by měl podle svého stranického kolegy Jeronýma Tejce podstoupit přímou volbu všemi členy, nespoléhat jen na sjezd. Tejc, jenž byl jedním z účastníků lánské schůzky po minulých sněmovních volbách, tak hovoří o zodpovědnosti vedení strany za neúspěch v krajských a senátních volbách. Rozhovor přinesl server Novinky.cz.

Tejc se pustil do Sobotky. Premiérovi při četbě jeho slov nejspíš nebylo nejlépe
Foto: archiv J. Tejc
Popisek: Předseda ústavně-právního výboru Poslanecké sněmovny Jeroným Tejc (ČSSD)

„Podle mě to byla jednoznačně prohra, nebyla to ani klausovská nevýhra. Myslím, že bychom si to měli přiznat,“ řekl k výsledkům voleb Tejc. V případě, že si to strana nepřizná, podle jeho názoru se neodpíchne ode dna. 

„Musíme pojmenovat příčiny prohry, protože když nestanovíme jasnou diagnózu, nasadíme špatnou léčbu. A pacient – sociální demokracie – může mít ještě větší problémy, než má teď,“ myslí si. Patnáct procent pro stranu není, jak říká, dobrý výsledek.

„Podstata našeho programu nám volby neprohrála, stejně tak nám volby neprohrálo 95 procent vládních rozhodnutí nebo hlasování ve Sněmovně,“ řekl. On sám tvrdí, že loď jménem sociální demokracie nabírá vodu proto, že má v trupu několik děr. A ty se neobjevily naráz, ale postupně přibývaly. 

„Na začátku volebního období bylo podle mého velké zklamání našich voličů z našeho postoje k církevním restitucím a následně bych řekl, že přibyla další rána v podobě možná až příliš jednostranného a černobílého postoje k situaci na Ukrajině. A poté náš nesrozumitelný a možná nedůrazný postoj k migrační krizi, který vyvrcholil konfliktem s prezidentem na toto téma. Navíc nám asi moc nepřidala kauza Altner a třešinkou na dortu už byla jen – podle mého – chaoticky připravená a nevěrohodná reorganizace policie,“ dodal.

Za celostátní průměr podle něj určitě odpovídá vedení strany. „Pokud někdo dosáhl menšího výsledku než tento průměr, tedy nějakých 15 procent, tak to lze přičítat především těm, kteří vedli konkrétní kraj. Pokud někdo tuto hodnotu výrazně přesáhl, lze úspěch lze přičíst jemu,“ dodal. Cílem strany by proto nyní mělo být stanovení jasného směru, kam a za kterými voliči se vydat. Jemu se rozhodně nelíbí směr za Piráty, jak o něm hovořil Sobotka krátce po volbách.

„Mám pocit, že už jsme určitý kus ušli směrem k zeleným, k dienstbierovským tématům, a přitom jsme naše tradiční voliče opustili,“ míní.

Rozhovořil se také o Bohuslavu Sobotkovi, jehož vnímá jako pracovitého a houževnatého. „Jako premiér patří k těm nejlepším, které jsme měli z pohledu řízení vládní agendy. Možná do značné míry doplácí na svou nedůslednost a možná na dvojí metr v případě řešení některých kauz, které snížily důvěryhodnost sociální demokracie,“ zmínil také kauzu olomouckého hejtmana Jiřího Rozbořila. Rozhodně by však nyní nevyvolával nějaké mocenské střety. O tom, kdo by měl vést ČSSD do sněmovních voleb, by měl rozhodnout sjezd. Zda právě on vyzve Sobotku na souboj, ještě neví.

Závěrem se pak Tejc vyjádřil i k hlavě státu Miloši Zemanovi. Nemyslí si, že řešením situace ČSSD je návrat k Zemanovi. „To by bylo málo. Pokud chceme sociální demokracii znovu nastartovat, měli bychom být více vynalézaví. Miloše Zemana respektuji, považuji ho za dobrého prezidenta a jsem rád, že jsme ho podpořili proti Karlu Schwarzenbergovi,“ uzavřel.

Původní text ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…