Tejc vůbec nepochopil sjezd, udeřil Sobotka. Hašek to vidí jinak

15.03.2015 21:02

Staronový předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a jeho dlouholetý rival Michal Hašek vystoupili v pořadu Týden v politice České televize, kde zhodnotili 38. sjezd ČSSD. Zatímco Hašek vyjádřil názor, že neúspěšný kandidát na prvního místopředsedu Jeroným Tejc ukázal svou sílu, když získal hlasy více než dvou set delegátů, Sobotka má za to, že někdejší šéf poslaneckého klubu sociální demokracie rozhodně neuspěl a ještě k tomu vůbec nepochopil základní poselství sjezdu.

Tejc vůbec nepochopil sjezd, udeřil Sobotka. Hašek to vidí jinak
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jeroným Tejc

Předseda Asociace krajů a jihomoravský hejtman Michal Hašek okomentoval sjezd ČSSD v pořadu Týden v politice České televize. "Máme tady jednu stranu, ve které mohlo na různé funkce kandidovat více lidí, předseda strany nedostal úplně sto procent hlasů a na post prvního místopředsedy také kandidovalo více lidí," poznamenal Hašek, čímž si hned několikrát rýpl do sněmu ANO.

Připomněl ale také škobrtnutí Milana Chovance, který se prvním místopředsedou stal až ve druhém kole. "Po prvním kole asi nastalo mírné zděšení, protože se počítalo s tím, že Milan Chovanec hladce projde v prvním kole, což se nestalo," pokračoval Hašek. Delegáti prý ocenili Tejcovu práci v roli šéfa poslaneckého klubu ČSSD, kdy za pravicových vlád razantně vystupoval jako opoziční politik. A navíc prý z kandidátů na místopředsedu pronesl nejlepší projev.

Teď prý ČSSD čeká měření sil s Andrejem Babišem, který už dal najevo, že "zaútočí" na hejtmanství a sociální demokracie tak bude stát v nelehké pozici, když bude obhajovat vedení v krajích ve třetím období, což se ještě žádné straně nepovedlo.

Potřebujeme programovou konferenci, protože...

Předseda sociálních demokratů a premiér Bohuslav Sobotka ale viděl situaci zcela jinak. "Jeroným Tejc nebyl silný kandidát, kandidoval na statutárního místopředsedu a neuspěl, pak kandidoval na post místopředsedy a opět neuspěl. Jeroným Tejc nebyl úspěšným kandidátem," prohlásil důrazně premiér.

ČSSD teď má silné vedení se silným mandátem. "Kolega Tejc vůbec nepochopil demokratizaci strany, protože prošla změna stanov, která podstatně posiluje vliv členské základny," zdůraznil předseda strany a premiér. Právě základna bude mít rozhodující slovo a vedení jí pak bude skládat účty. To je demokratizační krok jdoucí správným směrem.

Řeč přišla i na kvóty pro ženy, případně muže, pokud jich bude méně na kandidátních listinách. "Slabšího pohlaví" bude muset být na kandidátkách zastoupeno čtyřicet procent a bude se to týkat už nejbližších krajských voleb. Obsáhlejší debata o programu ČSSD se prý ale teprve povede na programové konferenci strany, která proběhne ještě během tohoto roku.

Proč svolávat další stranickou konferenci? Podle premiéra ČSSD naplnila řadu cílů, které slíbila voličům v nápravě kroků pravicových vlád. Teď je třeba najít nová témata, která osloví voliče.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…