Tele z jalové krávy a svléknuté tričko. Tak rozprávěl ministr Jurečka na ČT o eurokomisaři

16.07.2014 19:47

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) v týdnu na svém twitterovém účtu napsal, že hledat eurokomisaře v České republice je jako mámit tele z jalové krávy. A o nekonečném příběhu zvaný český eurokomisař přišel diskutovat i do středečního vydání pořadu Interview ČT24. V něm mimo jiné poodkryl zákulisí koaličního vyjednávání.

Tele z jalové krávy a svléknuté tričko. Tak rozprávěl ministr Jurečka na ČT o eurokomisaři
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marian Jurečka

V úterý večer se zástupci vládních stran na svém již několikátém jednání opět nedokázali shodnout na jméně českého nominanta na eurokomisaře. Premiér Bohuslav Sobotka tak ve středu odjel do Bruselu na schůzku s novým předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem bez jasného kandidáta.

Marian Jurečka byl v úterý na jednání přítomen. Podle něho ani nebylo cílem koaliční schůzky najít shodu na jméně českého eurokomisaře. „Hovořili jsme o portfoliích. Reálných jich je pět nebo šest. Bylo by ale dobré, abychom se shodli na dvou nebo třech,“ uvedl. Jasno by prý o českém kandidátovi na eurokomisaře mělo být v pondělí. „Vlak nám ještě neujel, projíždí kolem, a je třeba do něho naskočit,“ odmítl spekulace o tom, že už jsou všechna silná portfolia rozebrána.

Sociální demokraté prosazují Pavla Mertlíka, hnutí ANO Věru Jourovou a lidovci přišli s Petrem Blížkovským. Nejmenší koaliční strana by nicméně ústy Mariana Jurečky byla ochotná ustoupit a dohodnout se na jiném kandidátovi. „Nechceme se ale připojit ani na jednu stranu,“ zdůraznil.

Řešením by podle něho měl být nějaký jiný kandidát, na kterém by se shodly všechny tři strany. „Pokud někoho silově přehlasujeme, mohlo by to v koalici způsobit velké škody,“ vysvětloval postoj své strany Jurečka s tím, že lidovci se v posledních týdnech snažili svoje kolegy navést tímto směrem. Jejich snaha ale prý přišla vniveč. „ČSSD si stojí pevně za Mertlíkem, ANO za Jourovou,“ poodkryl realitu vyjednávání v rámci koalice.  

Hledání kandidáta na českého eurokomisaře by mohlo ovlivnit přání Junckera, aby byla v Evropské komisi přítomna i žena. „Může to sehrát nemalou roli. Klíčové ale bude, co k tomu přidá za portfolio. Jourová chtěla rozvoj. Ona je uvážlivá a asi by se nepouštěla do oblasti, které nerozumí,“ myslí si Jurečka.

Urputný boj o eurokomisaře nechápu

Ministr zemědělství v pořadu přiznal, že nechápe, proč se o eurokomisaře vede tak urputný boj, když se dotyčný své stranické příslušnosti bude muset v Bruselu stejně vzdát a působit nadstranicky a ve prospěch EU. „Nechápu, proč se ČSSD a ANO zabarikádovaly v zákopech. Jejich kandidát stejně bude v Bruselu muset svléknout stranické tričko,“ kroutil hlavou nad postoji koaličních partnerů.

„Působí to na mě dojmem, že na jedné straně stojí Sobotka, který nemá silnou pozici uvnitř své strany a potřebuje dokázat, že je silným premiérem, a na druhé straně stojí Andrej Babiš, který je oproti tomu úspěšným obchodníkem a ten také nemůže ukázat slabou tvář,“ komentoval dění uvnitř vládní koalice.

„Kdybych měl ten zápas pískat, byl bych nejradši, kdyby na hřiště vyběhl někdo třetí,“ ukončil debatu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…