Televize chystají předvolební debaty, duel Novy projedná soud

19.10.2017 6:00

Poslední příležitost přesvědčit nerozhodnuté voliče v předvečer prvního dne voleb dostanou dnes na televizních obrazovkách lídři stran s největším potenciálem podle průzkumů. Desítka lídrů dostala pozvání do debaty České televize, která začíná ve 21:30, předcházet jí bude duel Andreje Babiše (ANO) a Lubomíra Zaorálka (ČSSD) na Nově, napsala ČTK.

Televize chystají předvolební debaty, duel Novy projedná soud
Foto: hns
Popisek: Televize s monoskopem

Pořadem soukromé televize se bude dopoledne zabývat pražský městský soud. Piráti chtějí žalobou duelu zabránit, stanice by podle nich měla poskytnout prostor i zástupcům dalších stran.

Možnost debatovat v České televizi dostali představitelé stran, které mají největší volební potenciál, tedy ANO, ČSSD, ODS, KSČM, TOP 09, SPD, STAN, Pirátů, KDU-ČSL a Zelených. Aby se jí mohli zúčastnit Babiš a Zaorálek, které si na 19:55 pozvala Nova, tak veřejnoprávní televize ji posunula na 21:30. Analytici letos často podtrhují důležitost závěrečných debat vzhledem k vysokému počtu dosud nerozhodnutých voličů.

Správní soud žalobu Pirátů projedná přednostně a veřejně. Obdržel jí ve čtvrtek 12. října a jednání naplánoval hned o týden později. Podle Pirátů by měl Nově uložit, aby se odvysílání duelu zdržela až do doby, než o věci rozhodne Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Radě má soud nakázat, aby s Novou zahájila řízení a vyzvala ji ke zjednání nápravy. Pokud by to stanice neučinila, má to RRTV projednat jako přestupek.

Nova se proti obviněním z porušování zákona už dříve ohradila. Duel dvou nejvážnějších kandidátů na premiéra je podle ní běžnou praxí západních stanic. RRTV tvrdí, že zahájit správní řízení s Novou není možné. Argumentuje tím, že monitoruje a analyzuje odvysílané pořady a nemá žádnou oporu v zákoně k tomu, aby „preventivně“ spustila řízení kvůli pořadu, který by si například předem vybrala z televizního programu. Takový postup RRTV označila za „svého druhu nepřípustnou cenzuru“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…