Televizní krize v Británii. Vláda chce sáhnout na koncesionářské poplatky, umělci jsou na nohou

18.07.2015 11:45

Britská veřejnoprávní rozhlasová a televizní společnost BBC, která je vzorem pro vysílání veřejné služby v řadě dalších zemí, čelí snaze konzervativní vlády omezit její činnost. Píší o tom dnešní Lidové noviny.

Televizní krize v Británii. Vláda chce sáhnout na koncesionářské poplatky, umělci jsou na nohou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ovládání od televize

Konzervativní ministr financí George Osborne o BBC nedávno prohlásil, že se chová „imperiálně“ a že zcela vytlačuje konkurenci. Narážel přitom zejména na stále širší portfolio BBC na internetu.

Kritikům vadí, že BBC vysílá zábavné pořady

Kritici jí také vyčítají, že díky poměrně štědrým příspěvkům od koncesionářů si může dovolit plýtvat penězi na pořadech, které překračují původní účel vysílání veřejné služby, tak jak si jej kritici BBC představují. Tyto výtky míří hlavně k zábavným pořadům všeho druhu, jimiž BBC konkuruje soukromým vysílacím společnostem.

BBC je financována převážně z tzv. licenčních poplatků. Každá britská domácnost na nich ročně odvede 145,5 libry, tedy něco přes 5 600 Kč, ovšem kromě domácností se členy se zrakovým postižením nebo se seniory staršími 75 let. První skupina má 50% slevu, druhá neplatí vůbec, platí za ni stát.

V rámci úspor bude poplatky za seniory místo státu platit sama BBC

Ministr financí BBC vyzval, aby se coby z veřejných financí dotovaná instituce zapojila do vládou prosazovaného programu úspor. Vedení BBC pak za zavřenými dveřmi jednalo několik dní se zástupci vlády o tom, jak by utahování opasků mělo vypadat v jejím případě. Výsledkem byla dohoda v tom smyslu, že BBC se zavázala sama platit příspěvky za seniory výměnou za to, že zbytek jejího financování zůstane beze změny.

Podle listu ale může jít jen o Pyrrhovo vítězství. Od roku 2017 má totiž BBC fungovat v novém operačním rámci. „Obsáhlá studie navrhuje, aby BBC byla menší, levnější a slabší na trhu,“ píše list.

Konzervativcům vadí, že BBC prý fandí levici

Část kritiků ale namítá, že tyto návrhy nejsou motivovány jen ekonomicky, ale i politicky. Vládnoucí konzervativci si totiž již dříve stěžovali, že je prý BBC nakloněna spíše levici. Jiní prý ale BBC zase kritizují pro až úzkostlivou hyperkorektnost.

Část Britů s několika osobnostmi veřejného života nyní písemně vyzvala vládu, že by BBC měla chránit, a ne dusit. „Omezit BBC znamená omezit Británii,“ argumentují.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…