Televizní rozlučka předsedkyně Nejvyššího soudu Brožové. Pochválila Zemana, zkritizovala Klause

22.01.2015 19:21

Bývalá předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová byla hostem čtvrtečního Interview ČT24. Vysvětlovala důvody svého odchodu z funkce a reagovala i na myšlenku exministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS), že za výměnou na Nejvyšším soudu mohla být dohoda části justice za účasti prezidenta Zemana. Brožová prozradila, o čem hovořila s hlavou státu a co by se mělo v Česku změnit.

Televizní rozlučka předsedkyně Nejvyššího soudu Brožové. Pochválila Zemana, zkritizovala Klause
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Ivu Brožovou na postu předsedkyně Nejvyššího soudu nahradil Pavel Šámal, odborník na trestní právo. Šlo o bleskovou výměnu, ale Brožová opakovaně zdůrazňovala, že se zkrátka rozhodla odejít do důchodu. Ministryně spravedlnosti Helena Válková prý věděla, že se paní Brožová chystá odejít.

Změna u státního zastupitelství

Někdejší předsedkyně soudu dnes hovořila také s prezidentem Zemanem. O čem? "Hlavní řeč byla o klíčových tématech, která by justice v následujícím období měla řešit. Zejména jsme se shodli na tom, že změny do budoucna musí začít změnou Ústavy. Nejvyšší státní zastupitelství by mělo přestat být součástí moci výkonné,“ popsala Brožová. Změnou by měla projít také čtyřstupňová soustava soudů.

Brožová rovněž před kamerami zdůraznila, že výběr předsedy Nejvyššího soudu je výlučnou kompetencí prezidenta. Odborná veřejnost o jmenování nového kandidáta může soudit, co chce, ale je to věcí prezidenta. "A já s výběrem pana prezidenta souhlasím,“ zdůraznila ke jménu Pavla Šámala.

Bývalá předsedkyně Nejvyššího soudu odmítla spekulovat o tom, proč se předsedou NS stal právě Šámal. "Podobné spekulace neprospívají moci soudní,“ utnula debatu dáma.

Kritika Václava Klause a Miloše Zemana

Ve druhé polovině pořadu se vyjádřila ke kauze svého odvolání exprezidentem Klausem, kterému se postavila a spor soudní cestou vyhrála. Brožová má za to, že si tehdy Klaus zřejmě nesprávně vyložil zásadní princip dělení ústavních mocí.

Kritice ale Brožová čelila i z úst prezidenta Miloše Zemana, jenž po verdiktu nad třemi exposlanci ODS, které chránila imunita, prohlásil, že ztratil důvěru v představitele tohoto soudu. Sama prý měla ve věci jiný názor než tehdy rozhodující soudci, ale trvala na tom, že je třeba respektovat rozhodnutí Nejvyššího soudu. "Pokud se poslanec dopustí činu, kterého se může dopustit i každý jiný občan, pak by to nemělo být kryto imunitou,“ zdůraznila Brožová.

Na druhé straně ale také ctí názorovou pluralitu, která napomáhá kvalitě nalezených řešení, ačkoli je současně třeba, aby rozhodnutí soudců bylo předvídatelné. V soustavě soudů se počítá i s omyly, a právě proto zde máme vícestupňovou soustavu soudů, jež má případné omyly odstranit.

A jak je to v obecné rovině s rychlostí rozhodování soudů? "Česká republika je na tom velmi dobře podle existujících statistik,“ podotkla. Občan by si po odchodu měl říci, nebylo mně možná vyhověno, ale bylo mně rozuměno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …