Televizní válka Trumpa a Clintonové: Došlo i na média, která prý fandí Hillary. Pak promluvili občané

27.09.2016 6:41

Hillary Clintonová a Donald Trump se dnes ve tři hodiny středoevropského času střetli na půdě Hofstra University v New Yorku v první televizní debatě prezidentských voleb. Jejich nesoulad téměř ve všech tématech a střety v osobní rovině sledoval rekordní počet diváků, který předčil i televizní debatu mezi Ronaldem Reaganem a Jimmy Carterem v roce 1980.

Televizní válka Trumpa a Clintonové: Došlo i na média, která prý fandí Hillary. Pak promluvili občané
Foto: archív autora
Popisek: Clintonová, Trump

Demokratka Clintonová se utká se svým republikánským rivalem Trumpem celkem ve třech televizních vystoupeních, která by podle politologů mohla rozhodnout o příštím prezidentu Spojených států. Včerejší průzkumy hovoří o velmi těsném souboji, ve kterém se v jednotlivých státech konfederace oba střídají ve vedení. Trump například vede nad Clintonovou v Coloradu v poměru 42 % ku 41 %, ale demokratická kandidátka zase vítězí 45 % ku 44 % v Pensylvánii.

Anketa

Která koaliční strana odvádí ve vládě nejlepší práci?

2%
29%
hlasovalo: 7479 lidí

Dlouho očekávaná první debata trhala divácké rekordy a její sledovanost se blíží ke sto milionům. Oba kandidáti se snažili dle očekávání útočit na slabá místa svých soupeřů. Clintonová obvinila Trumpa z rasismu a připomněla, že zpochybňoval místo narození prezidenta Baracka Obamy. Samotný Trump po dlouhou dobu zastával názory, že Obama se nenarodil na území Spojených států a byl tedy zvolen prezidentem nezákonně. Až před několika dny připustil, že se mýlil.

Clintonová dále poukazovala na skutečnost, že Trump stále nezveřejnil své daňové přiznání. „Proč jej ještě nezveřejnil? Možná, že není tak bohatý, jak tvrdí. Možná nevěnuje tolik peněz na charitu, jak prohlašuje. Možná, že nechce, aby americký lid věděl, že na daních nezaplatil vůbec nic,“ pustila se Clintonová do svého soupeře, který však ihned přešel do protiútoku. „Daňové přiznání zveřejním, pokud Clintonová ukáže 33 000 e-mailů, které byly odstraněny ze soukromého e-mailového serveru.“

Oba prezidentští kandidáti se také vyjádřili k rasovým otázkám, které jsou vzhledem k černošským nepokojům v mnoha amerických městech velmi horkým tématem. Zatímco Clintonová apelovala na policii, aby více spolupracovala s místními komunitami na obnovení důvěry, Trump se za policii jednoznačně postavil. „Zákon a pořádek musí být ve Spojených státech zachován stůj co stůj. Během vlády prezidenta Obamy zemřely na ulicích tisíce lidí. Toto násilí musíme zastavit.“

Odlišný postoj zastávají Clintonová a Trump také k válce v Iráku. Republikánský kandidát považuje invazi do Iráku v roce 2003 za hlavní příčinu vzniku Islámského státu. Clintonové vyčítá, že válku v Iráku na rozdíl od něj vždy podporovala. Demokratická kandidátka jej však obvinila ze lži a připomněla, že on sám válku v Iráku zpočátku podporoval a jsou na to důkazy. „To je nesmysl šířený mainstreamovými médii, která jsou nedílnou součástí kampaně Hillary Clintonové,“ ohradil se Trump.

Faktem zůstává, že většina mainstreamových médiích skutečně stojí na straně Clintonové a tento týden ji například otevřeně podpořil americký deník The New York Times. Také po skončení debaty zaznívají například na CNN hlasy, že Clintonová si vedla v televizní debatě lépe než Trump. Ovšem právě na CNN se v uplynulých měsících objevovaly z 99 % texty a reportáže ostře kritizující Donalda Trumpa. Je tedy obtížné brát za bernou minci právě názor této zpravodajské stanice.

Americký magazín Time se ve své on-line anketě zeptal přímo návštěvníků svých webových stránek a ti rozhodli poměrně jednoznačně ve prospěch Donalda Trumpa. Přesně ve čtvrt na sedm dnes ráno hlasovalo v anketě téměř 600 000 lidí a z nich se vyjádřilo 60 % pro vítězství republikánského kandidáta. Podobně úspěšný byl Trump i na internetovém severu nj.com, kde pro něj hlasovalo v anketě 54 % lidí (65 000 hlasujících), zatímco pro Clintonovou pouze 40 % (48 000 hlasujících).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…