Telička: Česko by si mělo s výběrem eurokomisaře pospíšit

10.07.2014 12:18

Česká vláda by měla vybrat kandidáta na eurokomisaře co nejrychleji, soudí nominant hnutí ANO, europoslanec Pavel Telička. Z jeho dnešního vyjádření na tiskové konferenci ve Sněmovně vyplynulo, že čím dříve bude Česko kandidáta mít, tím vyšší bude mít šance získat lepší resort v komisi.

Telička: Česko by si mělo s výběrem eurokomisaře pospíšit
Foto: Daniela Černá
Popisek: Pavel Telička

 "Pokud by rozhodnutí české vlády mělo být situováno někam na konec měsíce nebo dokonce k termínu 11. srpna, který jsem registroval v médiích, bylo by to velmi nešťastné," uvedl Telička. Je podle něho pravděpodobné, že v polovině července bude do čela komise zvolen Evropským parlamentem bývalý lucemburský premiér Jean-Claude Juncker, jenž potom zahájí jednání o jejím sestavení. 

"Je to ten moment, kdy by česká vláda měla mít kandidáta nebo kandidáty, o nichž povede s designovaným předsedou Evropské komise jednání," zdůraznil Telička. 

Vládní koalice se zatím na českém eurokomisaři nedohodla. Konečný termín pro nalezení kandidáta stanovila do začátku vládních prázdnin, které ministrům začnou 11. srpna. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) už dříve řekl, že to šance Česka na zisk silného portfolia nesnižuje. 

ČSSD nominovala ekonoma Pavla Mertlíka, lidoveckým kandidátem je vysoký bruselský úředník Petr Blížkovský. Telička by očekával, že se pří výběru nominanta do komise zohlední výsledky Evropských voleb, které ANO vyhrálo. Další europoslanec za ANO Petr Ježek zase podotkl, že sociální demokraté vybrali všechny české zástupce v Evropské komisi v minulosti a mají premiéra i šéfy Senátu a Sněmovny.

Nová jména ve hře 

Dnešní Mladá fronta Dnes napsala, že pokud by s výběrem českého eurokomisaře vznikly skutečně potíže, mohl by ve funkci pokračovat Štefan Füle. Hnutí ANO má podle listu v záloze ministryni pro místní rozvoj Věru Jourovou. Telička o ní dnes prohlásil, že by byla velmi dobrou a silnou kandidátkou. Vedle regionálního rozvoje by mohla podle něho zvládnout tři až čtyři ekonomická portfolia i některá další. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…