Telička chce zlepšit život občanů přes Brusel. Nejprve si prý posvítí na telefonování z ciziny

23.02.2014 18:36

Pavel Telička, lobbista, bývalý diplomat a někdejší komisař Evropské komise, povede kandidátní listinu Babišova hnutí ANO v jarních volbách do Evropského parlamentu. V obsáhlém rozhovoru naznačil, čím hodlá přesvědčit voliče, že on a jeho kandidáti jsou nejlepší volbou. Bude jim vysvětlovat, že právě Evropský parlament ve skutečnosti schvaluje normy, které následně řídí v mnoha oblastech náš život.

Telička chce zlepšit život občanů přes Brusel. Nejprve si prý posvítí na telefonování z ciziny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Telička

„Určitě nám půjde o to zrušit roamingové poplatky do roku 2016,“ zmínil Pavel Telička svou představu, jak zlevnit telefonování v zahraničí, v rozhovoru pro Babišovou mediální skupinou vlastněný zpravodajský internetový portál iDnes.cz.

Nabídku na kandidaturu přijal Pavel Telička po delší době. „Rozhovory s Andrejem Babišem trvají už relativně dost dlouhou dobu. Jejich zárodek se datuje dva roky zpět, kdy jsme se bavili o tématech, která by se dala podřadit pod slovní spojení rekonstrukce státu,“ nastínil bývalý eurokomisař. „Debaty pokračovaly a vyústily v dohodu, že bych vedl kandidátku do evropských voleb,“ doplnil. Podle něj, chceme-li něco změnit v této zemi, musíme dostat silný mandát i v Evropě.

Pavel Telička není členem hnutí. Zatím prý nechali tuto otázku stranou, ale je logické, že přijde. „Poté, co se hnuti ANO stalo fakticky vítězem voleb, bylo mi žinantní, abych přišel a řekl, že se chci stát členem,“ uvedl Pavel Telička.

Evropská unie naším národním zájmem

„Chceme-li zlepšit situaci v České republice, musíme mít silné zastoupení v Evropském parlamentu, kde se přijímají normy, které ovlivňují náš každodenní život,“ míní bývalý eurokomisař. „Nemám pocit, že by v minulých letech byly nejen `ošetřovány` české národní zájmy, ale že by byly vůbec definovány,“ konstatuje a upřesňuje, že on je spatřuje v dobře fungující EU: „Je to stabilní a prosperující Evropská unie, protože v takové Evropě se bude dařit podstatně lépe i České republice. Ohledně těch konkrétnějších témat je to odbourávání byrokracie, snižování administrativní zátěže…“ vypočítává jednotlivosti.

„Pro mě euro je měna, kterou jednoho dne zavedeme, ale v tuto chvíli nemohu nevidět jistá rizika spojená s tím, že Česká republika není připravená,“ říká v rozhovoru Pavel Telička. „Druhá věc je, že současná situace v eurozóně není bez problémů,“ dodává.

Úspěch? Být nejlepší

Co by první muž kandidátní listiny považoval za úspěch? „Musíme minimálně potvrdit výsledek a pozici z parlamentních voleb, kde to bylo natěsno s ČSSD. Bylo by prima, kdybychom mohli jít - sportovní terminologií řečeno - do určitého trháku. Není to o konkrétním počtu mandátů,“ míní.

A odmítá, že by případný úspěch ve volbách do Evropského parlamentu mohl být impulsem k vyvolání předčasných parlamentních voleb doma. „Za sebe bych řekl, že bych měl problém být součástí nějakého takového procesu, kdy by se uvažovalo o tom, že by stálo za to něco shodit, aby někdo mohl být premiérem.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…