Telička k terorismu: Beru vážně obavy občanů. Ale učme se odpovědnosti a nevydávejme soudy, které jsou za hranou a mimo realitu

28.07.2016 12:50

Z PROFILŮ Europoslanec Pavel Telička odpověděl na další várku dotazů čtenářů serveru ParlamentníListy.cz. Konstatoval, že se v EU snaží velmi „otáčet“ a řešit bezpečnostní rizika, kterým čelíme. Ocenil by proto, kdyby se někteří občané lépe informovali, než položí otázku, která je evidentně za hranou. Nevyhýbal se ani velmi ostrému dotazu, zda se EU chystá platit výpalné celému světu.

Telička k terorismu: Beru vážně obavy občanů. Ale učme se odpovědnosti a nevydávejme soudy, které jsou za hranou a mimo realitu
Foto: Petr Kupka
Popisek: Europoslanec Pavel Telička na přednášce pro studenty Ekonomické fakulty VŠB-TU Ostrava

Čtenář Patrik Skála položil europoslanci za hnutí ANO důraznou otázku. „Výsledkem dekád humanitární pomoci je nárůst nigerijské populace o 300 % za 40 let. Ač jsem tam nebyl, musí jít o neuvěřitelně bohatou zemi, že si toto může dopřát. To je to, co mě napadlo, když jsem dnes četl, jak roste počet imigrantů, které si Frontex dováží do Itálie z moře, a zároveň o kvótách s jinou pentlí od soudruhů z Bruselu. O Pákistánu a desítkách dalších zemí nemluvě. Není na čase, aby se Afričané naučili zodpovědnosti? Jaký diplomatický tlak EU použila, když představitelé afrických zemí na Maltě odmítly vzít své občany zpět? Budeme platit výpalné celému světu?“ ptal se.

Telička tazateli připomněl, že vyjednávání o navracení neúspěšných žadatelů o azyl do třetích zemí probíhá. A nejen to. „Nemyslím, že demografický vývoj je dán humanitární pomocí. Vy chcete regulovat porodnost jako v Číně? Na dohodách o readmisi se pracuje, tlakem i pobídkami. Je to jasná priorita,“ konstatoval Telička.

V další z odpovědí zdůraznil, že se velmi kriticky staví k dnešním čistkám v Turecku. Nekompromisně se postavil také k jednomu barbarskému činu spáchanému v Sýrii, kde jedna z válčících skupin uřízla hlavu třináctiletému chlapci. Podle všeho šlo o skupinu podporovanou západními spojenci – tedy i Českou republikou. Telička volá po tvrdém potrestání viníků. „Zmíněná vražda je nehorázným a hnusným činem, za který musí přijít odpovědnost a trest. Tvrdý,“ napsal Telička. V obecné rovině konstatoval, že se Evropa musí postavit radikálním muslimům.

Odmítá však uplatňovat princip kolektivní viny vůči všem muslimům.

„Dobrý den, prý je rozdíl mezi umírněným muslimem a islamistou. Jenže všichni umírněnými jsou nazýváni do té doby, než někoho ‚odprásknou – zabijí‘. Vždy slyšíme, byl to milý člověk, přátelský... Asi je ve vzduchu nějaký radikální virus, který napadá jen muslimy, a to i v jejich zemích už po více jak 1400 let. Není lepší nazývat invazi muslimským džihádem? Nevidím totiž žádný rozdíl v historických událostech s pádem Římské říše. Vše se odehrává naprosto stejně. Je na čase mluvit o kolektivní muslimské vině. Možná se jich budete zastávat, ale já se ptám, proč tedy ti umírnění – muži vojenského věku – svalnatí, dobře živení utíkají před těmi pár tisíci radikálních? To není náš problém, ale jejich, tak ať dokážou, že jsou umírnění a okamžitě se vrátí bojovat za svou zem. A nebo to dokazuje, že jde o džihád a okupaci Evropy?“ ptal se čtenář Miloš Kopecký. A to nebyl jediný dotaz, který položil. „Co říkáte, že Sobotka chce importovat muslimské Syřany z Turecka? Co když zde budou zabíjet? Necháme si vraždit ve jménu humanity vlastní obyvatelstvo?Vlastizrada?“ pokračoval v pokládání otázek.

Další dotazy najdete zde

Telička se znovu postavil k odpovědi čelem. „Problém vidím do značné míry v tom, že se učíme uplatňovat svá práva, to nám jde, ale mnohem méně se učíme individuální odpovědnosti. Pak někteří z nás píší dotazy a soudy ne nutně se znalostí reality, které jsou za hranou. Vám se jeden takový také podařil,“ vzkázal europoslanec čtenáři.

To nemění nic na tom, že Telička bere vážně obavy občanů a možná bezpečnostní rizika. EU se jimi snaží zabývat, ale také je odstraňovat. „Zbytek je bez komentáře,“ uzavřel odpověď Telička.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…