Telička odpovídal čtenáři na téma sankcí proti Rusku. Jestli prý Moskva ještě něco zkusí, měla by to skutečně pocítit

13.04.2015 19:02

Sankce by měly platit do té doby, než Kreml prokáže skutečnou snahu situaci na východě Ukrajiny uklidnit a řešit v souladu s mezinárodním právem. Pokud se situace na Donbasu bude nadále zhoršovat, měla by EU proti Rusku zavést další citelná opatření, kterými by měla Kremlu předem pohrozit. V reakci na dotaz čtenáře to na svém profilu na serveru ParlamentníListy.cz uvedl europoslanec Pavel Telička (ANO).

Telička odpovídal čtenáři na téma sankcí proti Rusku. Jestli prý Moskva ještě něco zkusí, měla by to skutečně pocítit
Foto: Petr Kupka
Popisek: Europoslanec Pavel Telička na přednášce pro studenty Ekonomické fakulty VŠB-TU Ostrava

Čtenář, který se podepsal přezdívkou „doby“, se Teličky zeptal, jak dlouho by se ještě měly aplikovat sankce proti Rusku a za jakých okolností by měly být tyto sankce zrušeny nebo naopak ještě zesíleny.

Podle europoslancova názoru je nutné sankce aplikovat do té doby, než Kreml prokáže skutečnou snahu situaci deeskalovat, řešit v souladu s mezinárodním právem a kdy uskuteční konkrétní a nezvratné kroky v tomto směru.

EU by se ale měla předem připravit i na negativní vývoj a Rusku oznámit, jaká citelná opatření je proti němu připravena použít. „A v případě dalšího negativního vývoje a přístupu Ruska bych je okamžitě zavedl. Když Kreml bude konkrétně vědět, co ho čeká v předstihu, možná budeme efektivnější,“ domnívá se Telička s tím, že je rovněž příznivcem podpory ruské občanské společnosti, studentů, vědců a malých a středních podnikatelů.

Celý text otázky a odpovědi je ZDE

Telička odpověděl také čtenáři Marku Horvátovi na jeho reakci na zveřejněné výsledky výzkumu amerického institutu Pew Research Center, podle nichž bude do roku 2050 žít v Evropě téměř dvakrát více muslimů než nyní a v roce 2070 bude v Evropě více muslimů než křesťanů. „Myslíte, že tomu je skutečně tak, a pokud ano, co s tím? Nehrozí nám nebezpečí?“ vyjádřil čtenář své obavy z dalšího vývoje.

Europoslanec pro něj ale příliš uspokojivou odpověď neměl: „Při naplnění scénáře roku 2070 bychom nejspíš čelili v případě radikalizace části této komunity určitým rizikům,“ připustil.

Důležitá je rozumná imigrační politika

Za potřebnou označil existenci rozumné, aktivní a dobře cílené imigrační politiky. Nutné je také se zaměřit na prevenci eskalace problémů v částech světa, v nichž rozvoj konfliktů může mít konkrétní dopady pro Evropu.

EU by ale měla zůstat dostatečně otevřená vůči imigraci z východní Evropy. „Částečně i z důvodu obsaženého ve vaší otázce,“ připustil.

Celý text otázky a odpovědi je ZDE

Za důležitou považuje také podporu přirozeného pozitivního demografického vývoje v Evropě. „Nic z výše uvedeného však není důvodem ke generalizaci, rasové či náboženské nesnášenlivosti, xenofobii,“ dodal Pavel Telička.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…