Telička s Machem se do sebe pustili kvůli Le Penové. Velmi tvrdě

24.04.2017 22:53

První kolo francouzských prezidentských voleb máme za sebou. Jaké „zbraně“ na sebe vytasí Emmanuel Macron a Marine Le Penová před kolem druhým? O tom v pondělních Událostech, komentářích České televize debatovali europoslanci Kateřina Konečná (KSČM), Petr Mach (Svobodní), Pavel Svoboda (KDU-ČSL) a Pavel Telička zvolený za hnutí ANO. Komentář k tématu připojil i profesor politologie CEVRO Institutu Miroslav Novák.

Telička s Machem se do sebe pustili kvůli Le Penové. Velmi tvrdě
Foto: Repro foto youtube.com
Popisek: Marine Le Penová

Podle Teličky se nestačí dívat jen na prezidentské volby. „Teprve po parlamentních volbách se jasněji ukáže, kam bude směřovat francouzská politika. Někteří politici a média sice mluví o radikální změně, ale to ukáže až čas,“ poznamenal Telička. Konečná mu v podstatě dala za pravdu. I podle ní lidé ukazují, že si přejí změnu, ale to, zda půjde o skutečnou změnu, poznáme teprve podle toho, jak se bude chovat vítěz.  

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Pokud vyhraje Macron, tak se vlastně nic nemění. „Evropské unii bude vládnout duo Macron a Schulz, a to bude docela komplikovaná situace pro Českou republiku, protože tato dvojice silných představitelů evropských států bude tlačit na stále hlubší integraci EU, což může být proti zájmům České republiky,“ varoval Mach. „Macron byl ministrem a prosadil ten zákon o minimální mzdě, která se vztahuje i na české řidiče,“ doplnil Mach

Telička se do Macha pořádně obul. Za tu dobu, co vidí Le Penovou v Evropském parlamentu, kde nedokázala nic prosadit, pochybuje, že by prosadila něco podstatného i ve Francii. „Ona nemá vliv, ale nemá ho, protože je v pozici, do které se vmanévrovala sama,“ vypálil Telička.

Svoboda si ještě přisadil. „Ona chce Marine Le Penová rozbít Evropskou unii, ale není jí hloupé pobírat peníze z Evropské unie a platit si z nich své asistenty i předvolební kampaň. Takže paní Le Penová na tom není morálně úplně nejlíp,“ řekl.

Mach si ovšem trval na svém. Le Penová podle jeho názoru prosazuje některé rozumné návrhy, např. ve vztahu k Turecku, ale ona politická většina vládnoucí v Evropském parlamentu, do které patří i ČSSD, KDU-ČSL, ANO i TOP 09, odmítá pro rozumné návrhy hlasovat.

V tu chvíli se znovu ozval Telička. „Já mám pocit, že sedím v jiném Evropském parlamentu než kolega Mach, ale ono je to možná tím, že on na ta jednání do parlamentu tolik nechodí. Kdybych na ta jednání já sám nechodil, tak bych mu možná i věřil,“ vysmál se Telička Machovi.

Konečná však dala Machovi za pravdu o hlasování v Evropském parlamentu. Také jejich frakce, jejímiž členy jsou čeští komunisté  i Jean-Luc Mélenchon, se prý snaží prosadit návrhy, které by zabrzdily globalizaci. Většina evropského parlamentu však hlasovala proti. A pokud jde o Macrona, pro Konečnou je to poměrně tajemný kandidát, u kterého vlastně dopředu nevíme, jak se bude chovat. „Pokud Macron zvítězí a ukáže se, že ta jeho hesla byla pouze zástěrkou, a nebude plnit svoje sliby, tak se děsme toho, co ve Francii nastane za čtyři roky, protože to nemusí být 20 procent pro Le Penovou, ale třeba 60 procent,“ varovala dáma.

Mach dostal ještě jednou slovo a znovu se pustil do Teličky. Zdá se mu, že Macron může být takový prezident, který bude utužovat EU, ale jinak bude jednou říkat to, podruhé ono, podle toho, co se mu hodí. Bude se prý chovat jako Telička, naznačil Mach. „Možná že on bude jen takový prezident kecal,“ rýpl si šéf Svobodných Telička.

reklama

autor: mp

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…