Telička varuje před rychlým přijetím eura. Dopadli bychom prý jako Řecko

22.03.2014 16:25

Velmi zdrženlivě se k možnosti přijetí eura vyjádřil lídr kandidátky hnutí ANO pro eurovolby Pavel Telička v rozhovoru pro server Aktuálně.cz. Podle něj totiž naše země v současnosti neplní maastrichtská kritéria, nutná pro přijetí společné evropské měny.

Telička varuje před rychlým přijetím eura. Dopadli bychom prý jako Řecko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Telička , lídr evropské kandidátky hnutí ANO

Až je začneme plnit, musí jejich plnění být středně až dlouhodobě udržitelné. „Nechceme, aby se Česko ocitlo v situaci zemí typu Řecka nebo Španělska, které sotva plnily kritéria, tak usilovaly o přijetí eura,“ uvedl Telička.

Podle něj je v současnosti navíc jiná situace, než když jsme se v rámci jednání o členství v EU zavázali přijmout euro. „Je zcela legitimní říkat, že eurozóna čelí určitým problémům a že očekáváme, že  se tyto problémy budou řešit,“ poznamenal k tomu Telička. Odmítl stanovit konkrétní datum, kdy bychom společnou měnu mohli přijmout. Naznačil, že to ale nebude v době působnosti současné vlády.

Vyslovil se také proti záměru Bruselu, podle něhož by měl podíl obnovitelných zdrojů vzrůst na 27 %. „Cena energie je v Evropě podstatně vyšší než třeba v USA. V takové chvíli je jakýkoli další náklad na průmysl nezodpovědný a jednoznačně se musí projevit v konkurenceschopnosti na světových trzích. Nelze se nedívat na konkurenty nejen z USA, ale také ze zemí rozvojového světa, nemůže to být proces odtržený od konkurence. Byl bych velmi zdrženlivý k dalším zásadním krokům v nejbližším období,“ poznamenal s tím, že investice do zelenější energie by měly přijít až v době, kdy bude ekonomika růst.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…