Telička žádal, ať komunisté na výročí Horákové mlčí. Ale něco mu připomněli...

27.06.2020 13:24

Česko si připomnělo 70. výročí vykonstruovaného soudního procesu, v němž se komunisté postarali o zavraždění Milady Horákové. Po Praze visí plakáty, které tuto komunistickou justiční vraždu připomínají, a pražská KSČM proti nim protestovala. Prý neříkají pravdu, protože komunisté podle jejich názoru nevraždili lidi, nýbrž usilovali o lepší svět. Někdejší český eurokomisař a bývalý europoslanec Pavel Telička vyzval pražské komunisty, aby raději mlčeli, Jenže netrvalo dlouho, a sám se dočkal ostré reakce.

Telička žádal, ať komunisté na výročí Horákové mlčí. Ale něco mu připomněli...
Foto: Petr Kupka
Popisek: Europoslanec Pavel Telička na přednášce pro studenty Ekonomické fakulty VŠB-TU Ostrava

Před sedmdesáti lety se komunisté dopustili justiční vraždy Milady Horákové. Ve vykonstruovaném procesu byla odsouzena k trestu smrti a oběšena. Tento zločin po Praze připomínaly velké plakáty visící na některých budovách, např. na Právnické fakultě Univerzity Karlovy.

Proti těmto plakátům ostře protestovala pražská KSČM, podle které plakáty neodpovídají pravdě, protože komunisté vždy v prvé řadě usilovali o zlepšení situace nejchudších občanů v kapitalistickém světě. Navíc se podle KSČM jedná o útok na demokraticky zvolenou parlamentní stranu.

„Jedná se o útok státem zřizovaných institucí na KSČM, na jednu z demokratických a k tomu parlamentních stran. Ostře se ohrazujeme proti tomuto prohlášení. My komunisté od samého vzniku komunistické strany, jejíž 100. výročí si příští rok připomínáme, bojujeme za důstojný život bez válek, bídy, hladu a vykořisťování. Chceme, aby se lidé nemuseli bát, že nebudou mít práci, že přijdou o střechu nad hlavu, že nebudou mít na jídlo, léky, vzdělání pro své děti. Je to kapitalismus, který vyvolává války a zabíjení, je to kapitalismus, který vytváří propastné rozdíly mezi dvěma světy, malým světem těch, kdo se na úkor ostatních topí v bohatství, a velkým světem těch, kteří jsou na či pod hranicí chudoby. Je to zločinný kapitalismus, ne myšlenka komunismu,“ stálo v prohlášení KSČM.

Ozval se však komunistický poslanec Jiří Dolejš, který svým stranickým kolegům sdělil, že poprava Milady Horákové po vykonstruovaném procesu nebylo ničím jiným než svinstvem a je dobré si to připomínat. „Nebo snad má někdo dojem, že politická vražda není svinstvo?“ položil řečnickou otázku.

Jiří Dolejš o komunistickém zločinu

Mlčet odmítl také bývalý český eurokomisař a někdejší europoslanec Pavel Telička; pražské komunisty vyzval, aby se raději nevyjadřovali.

Jenže asi  nepočítal s tím, že brněnský právník Tomáš Tyl připomene jeho vlastní komunistickou minulost i komunistickou minulost jeho rodiny.  

Tomáš Tyl napsal, že otec Pavla Teličky pracoval jako spolupracovník komunistické Státní bezpečnosti v USA i v Argentině. Pavel Telička se narodil v USA a ještě v roce 1988 vstoupil do komunistické strany. Tu opustil v roce 1990. V 90. letech minulého století začal pracovat na Ministerstvu zahraničních věcí ČR.

„"Pochází z rodiny bývalého českého komunistického diplomata Františka Teličky, který v době jeho narození působil v kubánském oddělení velvyslanectví ČSSR ve Washingtonu. František Telička byl členem KSČ a byl evidován jako spolupracovník StB ‚TYL‘, který sloužil pod diplomatickým krytím v Argentině, Velké Británii a USA, kde se Pavel Telička narodil",“ citoval Tyl z Wikipedie.

„Tyl?! Ale fujtajxl trepifajxl!“ přisadil si ještě.

Tomáš Tyl se vrátil do minulosti

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…