Téma lidských práv v KLDR? Může na to být ostrá reakce, bojí se Zaorálek

19.05.2019 21:55

Obnovení vztahů. To si dala za cíl česká delegace, která míří do KLDR. Pětidenní pracovní cesta českých poslanců byla schválena již v loňském roce. Poslanci by se měli setkat se zahraničním výborem a předsedou Sněmovny. Píše o tom server Aktuálně.cz.

Téma lidských práv v KLDR? Může na to být ostrá reakce, bojí se Zaorálek
Foto: reprofoto: ČT24
Popisek: Lubomír Zaorálek ve vysílání ČT24

Čeští poslanci míří do Severní Koreje po 14 letech. V jejich čele je předseda zahraničního výboru Lubomír Zaorálek (ČSSD), jehož doprovodí nezávislá poslankyně za ANO Karla Šlechtová, dále poslanec ANO Martin Ratiborský a Jaroslav Holík z SPD. 

„Cílem delegace byl restart našich vztahů v návaznosti na summit Donalda Trumpa a Kim Čong-una, ale v současné situaci, kdy summit nedopadl, tak jak měl, a KLDR vypálila v minulých týdnech rakety, tak jsem proti té cestě,“ řekl však mimo jiné k cestě poslanec Jaroslav Bžoch (ANO). 

Původní text ZDE.

Poslanec Ratiborský však oponuje, že cílem je navázat na dřívější dobré vztahy. Obdobně hovoří i Robert Řehák z tiskového odboru Ministerstva zahraničí. Ten zdůrazňuje také apel na dosažení pokroku v rámci dodržování závazků KLDR, které vyplývají z rezolucí Rady bezpečnosti OSN, a na zlepšení situace v otázce dodržování lidských práv v zemi. 

Zájem o humanitární situaci v zemi potvrzuje i poslanec za ČSSD Lubomír Zaorálek. Co se však týče tématu lidských práv, zde není jasné, zda bude vhodná příležitost k tomu, aby toto téma bylo otevřeno. „Není náš zájem, abychom tam hned skončili. Může na to být ostrá reakce,“ zmínil k tomu Zaorálek. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…