Temelín dostavíme. I přes německé stop jádru, slíbil Roman

15.05.2011 17:42

Dostavbu české jaderné elektrárny Temelín podle šéfa ČEZu Martina Romana nijak neovlivní německý bojkot jádra. Roman to uvedl v České televizi.

Temelín dostavíme. I přes německé stop jádru, slíbil Roman

Pokud Německo do roku 2021 opustí jadernou energetiku, což spolkové vládě navrhuje expertní komise, plánovanou dostavbu jaderné elektrárny Temelín v Česku to neovlivní. V nedělních Otázkách Václava Moravce to uvedl generální ředitel společnosti ČEZ Martin Roman. Německé stop jaderné energetice se podle něho ale nejspíš odrazí v cenách elektřiny.

2021 jako deadline

Německá expertní skupina pod vedením exministra životního prostředí Klause Töpfera označuje rok 2021 za datum, kdy bude možný definitivní odklon státu od jaderné enargetiky. Nahradit ho mají prý výhradně obnovitelné zdroje.

Definitivní závěry má představit takzvaná etická komise na konci května. Na jejich základě pak německá spolková vláda rozhodne o definitivním osudu zbylých jaderných elektráren v zemi.

Ceny porostou? 

"Když ze systému odstraníte toho nejlevnějšího výrobce, tak to logicky musí vést k nárůstu cen," podotkl v ČT Roman.

Více článků o Martinu Romanovi najdete ZDE

"Pokud to Německo nakonec opravdu udělá a odstaví čtvrtinu výroby, kterou má, což mimochodem znamená 1,5násobek výroby České republiky, tak bude elektřina v tomto prostoru chybět a bude se muset něčím nahradit. Ať už se nahradí obnovitelnými zdroji, nebo plynovými elektrárnami, tak to vždycky bude dražší, než byla výroba z jádra," uzavřel šéf ČEZu.

Více čtěte:

Co ještě uniklo: VV chtějí, aby Temelín dostavila firma z USA

Foto: cez.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…