Téměř sto padesát tisíc podpisů proti zbytečným překážkám léčby rakoviny

10.07.2013 16:06

Již téměř sto padesát tisíc lidí v petici požaduje, aby Ministerstvo zdravotnictví a české pojišťovny přestaly klást překážky moderní účinné léčbě českých pacientů postižených rakovinou. Nabízí ji protonové centrum v pražské nemocnici Na Bulovce, leč zatím spíše zahraničním pacientům. Pro ty české totiž nejsou peníze z veřejného pojištění.

Téměř sto padesát tisíc podpisů proti zbytečným  překážkám léčby rakoviny
Foto: Archiv PTC
Popisek: Protonové centrum v Praze

Na stránce Hlas pro život je představena možnost léčby rakoviny prostřednictvím protonových částic. Tento způsob se vyznačuje vysokou účinností při likvidaci nádorů a naopak šetrností vůči zdravým tkáním. V Praze poskytuje tento způsob léčby protonové centrum, které je nejmodernější na světě, ale doposud léčí především cizince. Českým pacientům brání politika Ministerstva zdravotnictví a pojišťoven.

Proto je na stránkách rovněž možné podepsat petici, kde občané žádají, aby toto nemodernější zařízení na léčbu rakoviny mohli využívat. „Žádáme, aby byla léčba prostřednictvím protonového centra v Praze na Bulovce neprodleně zařazena do systému veřejného zdravotního pojištění ČR, které si na základě zákonných povinností platíme,“ píše se v petici.  

Petici možno podepsat ZDE.

Doposud je pro české pacienty tato léčba nedostupná a jsou vystaveni dlouhým čekacím lhůtám, během kterých se jejich zdravotní komplikace zbytečně zhoršují. Tato skutečnost je o to smutnější, že se prodlužují i čekací lhůty na klasickou onkologickou léčbu, což činí situaci nemocných rakovinou ještě zoufalejší. Do výstavby protonového centra byly investovány miliardy a je nesmyslné, že toto supermoderní lékařské zařízení nemůže fungovat.

Absurdity a zoufalosti situace s protonovou léčbou rakoviny si jsou vědomi i občané, kteří po tisících podepisují burcující petici. Ve středu odpoledne již pod výzvou bylo 148 696 podpisů a další rychle přibývají.

Ve středu byl rovněž uveden do funkce nový ministr zdravotnictví Martin Holcát, který bude mít možnost nesmyslnou situaci změnit. Otevírá se prostor pro vyřešení absurdní situace, kdy v Praze stojí moderní klinika za miliardy, ve které se ale léčí převážně cizinci a čeští pacienti zbytečně umírají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…