Ten člověk z nás dělá idioty. Miloš Zeman opět popíchl české osobnosti k důrazným prohlášením

05.08.2015 8:51

Prezident Miloš Zeman bude nejspíš jediný vrcholný politik ze zemí EU, který v září pojede do Číny na oslavy sedmdesátého výročí konce druhé světové války v Tichomoří. Česko jako jediná unijní země vetovalo návrh, aby se evropské špičky této oslavě vyhnuly. U některých pravidelných komentátorů českého politického dění prezident svým rozhodnutím vzbudil pohoršení.

Ten člověk z nás dělá idioty. Miloš Zeman opět popíchl české osobnosti k důrazným prohlášením
Foto: ReproFoto: Blesk.cz
Popisek: Prezident Miloš Zeman při rozhovoru pro Blesk

„Tohle bychom si sakra neměli nechat líbit. Ten člověk z nás dělá po celé Evropě idioty. Pojďme se tomu nějak postavit…“ zveřejnil na Facebooku několikanásobný šéfredaktor českých médií Pavel Šafr.

Politický geograf univerzity Karlovy Michael Romancov naznačil, že za cestu prezidenta Zemana do Číny může jeho neovladatelná příchylnost k nedemokratickým režimům. „Voyeur má potřebu pozorovat intimní počínání netušících anonymních objektů. Když má někdo potřebu sledovat ceremonie autoritářských režimů?“ vyvěsil si na svém twitterovém účtu.

Na jeho status zareagoval moderátor a dramaturg pracující pro televizi Prima Jan Kudláček, který uvedl, že prezident Zeman jede do Číny opět „nejspíš jako krytí pro doladění a navázání něčích obchodů, takže jeho formální návštěvu nemá cenu moc řešit.“ Naráží tím tak na spekulace, že prezident Zeman při poslední návštěvě Číny prosazoval kromě jiného i obchodní zájmy podnikatele Petra Kellnera. „Asi ano, a vlastně lze i PPF gratulovat, že má takového cesťáka, ale i tak je to nechutné,“ lakonicky opáčil Romancov.

„PPF zase potřebuje v Číně posichrovat nějaký business. Vyšlou svého obchoďáka – prezidenta České republiky,“ přidal se k diskusi o prezidentově zahraniční cestě analytik think-tanku Evropské hodnoty Jakub Janda. Dle něj by měla vláda říci, že se Zemanovou cestou nesouhlasí. „On stejně pojede, ale rád bych věděl, jestli moje vláda upřednostní zájmy PPF, nebo EU,“ říká Janda. Jeho nadřízený – ředitel Evropských hodnot Radko Hokovský – je prezidentovým rozhodnutím pohoršen. „Zeman se opět jede učit do komunistické Číny. Tentokrát kvůli tomu ČR znemožnila jednotný postup EU. Je to ostuda a poškozuje nás to!“ je přesvědčen Hokovský.

Po příčinách prezidentovy cesty do Číny pátral i reportér MF Dnes Josef Kopecký. „Nebude Zeman v Číně domlouvat její podporu vojenské akci velmocí proti tzv. Islámskému státu? Navrhl to už na konferenci Let My People Live!“ napsal Kopecký na Twitteru s tím, že si jen zkouší představit, jak bude prezident vysvětlovat cestu do Číny.

Politolog Lukáš Jelínek se pozastavil nad tím, že Česko jako jediná unijní země vetovalo návrh, aby se evropské špičky čínské oslavě konce druhé světové války vyhnuly. „Klidně ať vyrazí na Měsíc, ona ani ta Čína mě nějak neštve. Proč ale jediní trháme partu? Nebo jsou ostatní necitliví hlupáci, že nejedou?“ táže se Jelínek.

reklama

autor: luš

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …