Ten, jehož označují kmotrem ODS, se nám ozval: Promluvil o dění v Praze a poslanci hnutí ANO Čihákovi

08.04.2017 14:31

ROZHOVOR Ondřej Palounek, muž, který měl dlouhé prsty a o kterém se opakovaně psalo jako o kmotrovi ODS, nám poskytl rozhovor. Stalo se tak v souvislosti s článkem o dění na Praze 4, kde padlo také jeho jméno. I proto, že je s touto pražskou městskou částí dlouhodobě spojován, jsme mu položili několik otázek.

Ten, jehož označují kmotrem ODS, se nám ozval: Promluvil o dění v Praze a poslanci hnutí ANO Čihákovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ondřej Palounek v redakci Parlamentních listů

(Úvodní poznámka Ondřeje Palounka a jeho celý text je bez redakčního krácení.)

K Vašim dotazům, které jste mi poslali, bych nejprve pro pořádek rád uvedl následující. Již čtyři roky nejsem v politice aktivní, a proto moje názory a náhled na situaci jsou přece jen již z pozice vzdálenějšího pozorovatele.

K otázce týkající se pana Čiháka, tak jak jsem ho viděl na fotografii v článku, musím bohužel říci, že ho neznám. Nemohu pochopitelně zcela vyloučit, že jsem se s ním v dávnější minulosti nepotkal v nějaké širší skupince lidí. Mám ve středních Čechách mnoho přátel a sám jsem konec konců ve Středočeském kraji vyrůstal. Jsem si ale téměř jist, že to nebylo v posledních několika letech. Totéž se týká i ostatních jmenovaných pánů. Jediný, s kým jsem se z hnutí ANO Praha 4 potkal, byl před více než třemi lety jakýsi pan Cígler (Ziegler?) Tehdy snad předseda či místopředseda organizace na Praze 4. K setkání nedošlo ani z mé, ani z jeho iniciativy, ale bylo zorganizováno „lobbisty“, velmi pravděpodobně těmi samými, které zmiňujete ve svém článku. Musím ale říci, že jeho tehdejší názory na řízení a správu Prahy 4 mi přišly natolik šílené, že jsem, tuším po dvou schůzkách, veškerou komunikaci přerušil. A to mi věřte, že jsem za svou kariéru byl ze své povinnosti nucen tu a tam vyjednávat i s řádnými pošuky a můj práh bolestivosti je v tomto směru hodně posunut.

Na Váš dotaz, jak hodnotím stávající situaci v ANO na „4“, neexistuje úplně jednoduchá odpověď. Obecně bych zkraje řekl, že se zde ve vší nahotě objevuje stále se opakující problém kandidátních listin sestavených z individuí seběhnuvších se ze všech světových stran.

Vyhrát volby je jedna věc, ale přetavit toto vítězství v politickou dominanci je věc druhá. Jakkoli uznávám, že dvanáct mandátů z pětačtyřiceti je tak trochu ona Klausovská výhra-nevýhra. To jsme byli přece jen na Praze 4 schopni dělat výrazně lepší výsledky. Nicméně pouze do doby, než nám bylo naše oblastní sdružení zrušeno „kabelkovým premiérem“ Nečasem, aby se do historie naší země obratem zapsal jako nejsměšnější ministerský předseda, ty bolševické nevyjímaje.

Budí se hrůzou, že by snad měli jít zase pracovat

Pokud se pánové na Praze 4 nepoučí z destrukce klubu zastupitelů a nezačnou dělat opravdovou stranickou práci, která bývá někdy i nudná až ubíjející a nevděčná, dopadnou za rok naprosto stejně. Kandidátku nelze sestavovat stylem: „Dobrý den, pane, vy v tom modrém klobouku, nechtěl byste za nás kandidovat?“

Těch sedm odštěpenců z klubu ANO (tvořících součást stávající koalice) se s jistou nadsázkou dostalo na kandidátku přesně takhle. Kruciální otázka zní, zaslouží si volič takovýto přístup? Na druhou stranu se jistě najde dost cyniků, kteří řeknou, že ano...

S tím, jak se nám volební období na „4“ překlopilo do druhé poloviny, začíná ono klasické „hemžení myší“. Mnozí z těch, kteří v tuto chvíli drží při životě koalici „developera“ Štěpánka (starosta Prahy 4 za Zelené, o kterém se mluví výhradně v souvislosti se vstřícným vztahem k developerům, pozn. red.), si začínají uvědomovat, že jsou již politicky nerecyklovatelní a budí se hrůzou, že by snad měli jít zase pracovat. A toto pánům z ANO na čtyřce rozhodně nelze závidět. Nejjednodušší recyklace se totiž nabízí právě v jejich řadách. A s blížícími se volbami tlaky na to dostat se dovnitř dveřmi, oknem, komínem jenom porostou. S tím si nicméně musí poradit nějak sami. V zájmu občanů Prahy 4 nezbývá než doufat, že rozhodnou výrazně lépe než v roce 2014.

Dodejme, že po publikování tohoto článku se ParlamentnímListům.cz ozvalo hned několik dalších zdrojů z řad volených zastupitelů, kteří jsou ochotni poskytnout své informace a svědectví o dění na Praze 4 a jejich konkrétních představitelích. Nová zjištění přineseme v dalších dnech. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: B. Richterová a T. A. Nový

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…