Ten konvoj byla provokace, vykládal novinářům ukrajinský premiér. Chtěli ho sami rozstřílet a obvinit nás

22.08.2014 19:51

Cíl, který sledovala Moskva vysláním téměř tří stovek kamionů s údajnou humanitární pomocí na východní Ukrajinu, měla být provokace. „Čekají, že pár vozů z ‚takzvaného‘ konvoje bude rozstříleno. Samozřejmě Rusy. Ale nedovolíme to,“ citoval ukrajinského premiéra Arsenije Jaceňuka server Ukrajinska pravda. Zmíněnou akcí podle něj Rusko chtělo světu ukázat, co je zač „kyjevská junta“.

Ten konvoj byla provokace, vykládal novinářům ukrajinský premiér. Chtěli ho sami rozstřílet a obvinit nás
Foto: Sergei Grits, ČTK/AP
Popisek: Proruští ozbrojenci na východě Ukrajiny

Jaceňuk později uvedl, že Rusové se k tomuto kroku odhodlali i kvůli jasnému proevropskému směřování Ukrajiny. „Nás však nic nezastaví. Už jsme se rozhodli. Jsme součástí Evropy. Tam směřujeme,“ citovala Jaceňukova slova agentura Reuters.

Podle serveru dojelo před šestou hodinou večerní SELČ do východoukrajinského Luhansku prvních dvacet kamionů s humanitární pomocí. Celou ruskou kolonu přitom podle různých zdrojů tvoří 262 až 280 nákladních vozů.

Humanitární kamiony jsou téměř prázdné

Jaceňuk před novináři rovněž řekl, že ukrajinští pohraničníci stačili během dopolední celní kontroly prohlédnout pouhých 34 kamionů. Ty však podle něj byly téměř prázdné. V jednom kamionu, který normálně uveze 25 tun nákladu, bylo údajně jen 800 kilogramů čaje. Zbývající vozy prý byly zatíženy nejvýše osmi tunami nákladu.

„Když jsme to zjistili, Rusové dospěli k závěru, že tuto fikci (s humanitární pomocí) ukážeme světu. Proto ruské ministerstvo zahraničí rozhodlo o okamžitém překročení hranic,“ uvedl předseda ukrajinské vlády s tím, že Rusové od počátku nechystali žádnou humanitární misi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…