Ten majetek církvi nikdy nepatřil. Teď ho chce vrátit i po 80leté paní, burcoval v rádiu Filip

11.04.2016 19:11

Hostem dnešních Dvaceti minut Radiožurnálu byl předseda KSČM Vojtěch Filip. S Helenou Šulcovou mluvil o církevních restitucích, návštěvě čínského prezidenta v Praze i o lidských právech v Číně.

Ten majetek církvi nikdy nepatřil. Teď ho chce vrátit i po 80leté paní, burcoval v rádiu Filip
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KSČM Vojtěch Filip

Podle Filipa nejde v případě církve o žádné restituce. Jde totiž o dar, jelikož církev daný majetek technicky vzato nikdy nevlastnila.

„Za prvé, podle rozhodnutí už z 30. let stát odpovídal za platy a údržbu církevního majetku,“ zmínil Filip s tím, že mzdy církevním hospodářům platil vždy stát a to podle dodnes platného předpisu. Dostávají stejné platy jako učitelé. Stát přitom i platil za všechny památky, přičemž už od Josefa II. se jednalo o majetek státu.

„Nebylo to ukradeno, protože to církvi nepatřilo, patřilo to státu,“ řekl Filip o událostech roku 1948.

„Tak já bych si jistě nepřál, abychom spáchali něco, co by bylo v rozporu s českým právním řádem,“ zmínil Filip a zopakoval, že v případě takzvaných církevních restitucí se jedná o dary a odškodnění církvi, která navíc žaluje konkrétní osoby, po kterých požaduje navrácení majetku, například i po osmdesátileté paní, která má na takovém pozemku postaven domek. Vzhledem k tomu, že nejde o restituce, měly by se tyto dary zdanit.

„V České republice byly pro restituce vybrány jenom fyzické osoby a majetek fyzických osob,“ připomněl Filip.

„V tomto ohledu mi nejde o to, jestli existuje koalice nebo neexistuje. Mně jde o to, jestli jednotlivé politické strany plní svůj volební program,“ uvedl Filip s tím, že ČSSD a hnutí ANO s restitucemi nesouhlasily. „V tomto ohledu nejméně čtyři subjekty, které prošly ve volbách do Poslanecké sněmovny, byly proti restitucím,“ řekl a dotázal se, jestli je tedy na místě kritizovat neplnění volebních slibů. ČSSD podle něj zradila voliče a „opustila volební sliby“.

Filip měl v průběhu návštěvy čínského prezidenta velmi nabitý program. Demonstracím však pozornost nevěnoval. Myslí, že policie postupovala v souladu se zákonem. Dodal také, že z toho média dělají zbytečný povyk.

Podle Filipa byly protesty proti čínskému prezidentovi v USA mírné a spořádané, na rozdíl od těch v České republice.

Dále podotkl, že postup policistů proti vyvěšeným tibetským vlajkám na FAMU byl „příliš horlivý“, počítá však s tím, že nikdo žádný takový rozkaz nevydal.

Není však možné se nad lidskými právy nezamýšlet. Filip si myslí, že je Čína možná i příkladem dodržování lidských práv, protože zajišťuje lidem právo na rozvoj, které chybí například českým bezdomovcům či lidem, kteří se pohybují pod hranicí chudoby.

„Já si nemyslím, že nejsou porušována. Jsou určitě individuálně porušována, stejně tak jako u nás, nebo ve Spojených státech amerických,“ řekl Filip o lidských právech v Číně a dodal, že Čína má schopnost svým obyvatelům zajistit například právo na rozvoj, což my nedokážeme.

Svého nástupce ve vedení KSČM sice Filip hledá, skončit však zatím neplánuje, na což Šulcová zmínila, „jestli to už náhodou nestačilo“, po jedenácti letech ve funkci předsedy, a jestli není na čase najít nějaký „svěží vítr“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…