Ten návrh, co s ním přišel Babiš, to je prostě nesmysl. Přečtěte si, jak „táta" Falbr řádil před hejtmanem

01.09.2014 20:13

Novela horního zákona, ve kterém jde mj. o zvýšení poplatků za vytěžené suroviny, jež by však měly přijít příslušnému krajskému úřadu a nikoliv obcím, regiony s důlní činností nenechává chladnými. Proto se na karlovarském krajském úřadě sešel hejtman Josef Novotný s předsedou hospodářské a sociální rady Ústeckého kraje Richardem Falbrem. Bývalý odborářský boss a europoslanec si opět, jak je ostatně jeho zvykem, nebral servítky.

Ten návrh, co s ním přišel Babiš, to je prostě nesmysl. Přečtěte si, jak „táta" Falbr řádil před hejtmanem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Richard Falbr

„Obě tripartity by měly postupovat jednotně v těchto názorech. Budeme nadále sledovat vývoj tohoto návrhu zákona, o kterém jsme mluvili, když tady byl vládní zmocněnec Cienciala. Musíme získat od ministerstva poslední verzi, protože se to neustále vyvíjí a trošičku mění,“ řekl na úvod karlovarský hejtman.

A pokračoval: „Dále jsme se dohodli na tom, že uděláme společné jednání těch dvou tripartit - Ústeckého a Karlovarského kraje. Myslíme si, že ten termín by mohl být po komunálních volbách, kde už bychom mohli diskutovat na to téma, o kterém jsem mluvil. Za náš kraj mohu říct, že jsme požádali o podporu té části silnice R6, která vede Ústeckým krajem, aby tam docházelo k co nejrychlejším výkupům pozemků. Dále jsme diskutovali i o problematice sociální podpory. Oba dva kraje dostaly prostředky na podporu snížení nezaměstnanosti od Ministerstva pro místní rozvoj.“

Vládní zmocněnec Cienciala byl pochválen

„Zájmy obou krajů jsou v některých věcech téměř totožné,“ vzal si slovo Richard Falbr. „Hovořili jsme hlavně o připravované novelizaci horního zákona a nechceme, aby se v něm sešla odlišná stanoviska naší a karlovarské tripartity. Velice vítám skutečnost, že pan hejtman je současně poslancem, protože má informace z první ruky. Uspořádáme zasedání obou tripartit, předtím se sejdeme a sladíme noty. Ve hře je tedy horní zákon a podpora pro oba tyto regiony. Současně využijeme našich schůzek k tomu, abychom řekli vládnímu zmocněnci panu Ciencialovi, co chceme. S ním se pracuje dobře. Hospodářská a sociální rada Ústeckého kraje sídlí v Mostě a já jí předsedám už jedenáct roků.

Daň chceme zpět, tlačí na stát hejtman Novotný

„Hnědouhelné společnosti mají poněkud jinou situaci a jiné požadavky než společnosti, které těží černé uhlí. Předpokládám, že jejich připomínky k návrhu zákona se budou týkat hlavně té problematiky, ve které se ocitl Moravskoslezský kraj. Víte, jaká je situace v OKD, kterou vlastní Bakala. Tady takové problémy nemáme, my řešíme problémy s prolomením limitů, což je věc, která se ustavičně odkládá. Pak řešíme problémy postižených obcí a jednou z priorit, kterou chceme řešit, je dočerpání patnácti miliard, které nám slíbila a dala ještě Zemanova vláda.“ Na to reagoval hejtman Novotný: „U těch patnácti miliard se jedná, že vlastně tři miliardy šly na daň z přidané hodnoty. To znamená, že se vrátily tři miliardy státu. My usilujeme o to, abychom to dostali nazpět.“

„Až zpracujeme naše stanovisko, tak jej chceme oficiálně předat tomu, kdo předkládá návrh zákona, možností kontaktů s ministry máme víc, a samozřejmě, že předpokládáme podporu těch, kteří jsou členy tripartity, představiteli měst, obcí, odborů a podniků. Stanovisko musí být kvalifikované a úderné,“ konstatoval Falbr a bylo poznat, že neztratil nic ze zkušenosti odborového předáka.

ČEZ špatně hospodařil a bude propouštět

„Chceme vidět ten poslední návrh zákona, abychom věděli, o čem je řeč, protože se neustále mění podmínky. Dále v tom zákoně bude napsáno, že ty finance mohou obce, případně kraj, využít na třeba na opravu chodníku. Zatím, co jsem viděl, tak se v návrhu zákona píše o tom, že by obce měly vynaložit náklady na zahlazení těžby,“ vysvětloval Josef Novotný.

„Zhruba dvě stě milionů korun by se mělo týkat Sokolovské uhelné,“ pustil se do konkrétních čísel Richard Falbr. „ V Ústeckém kraji je to přes dvě stě padesát milionů. Původní návrh, se kterým přišel Babiš - ten desetinásobek, to je samozřejmě úplný nesmysl, to se okamžitě odmítlo. Přijde mi nesmyslné rozkazovat obcím, na co ty peníze mohou dát a na co ne. Obec to dostane a ať si s tím pak dělá, co uzná za vhodné.“

Zasahování do toho, jak která obec či město bude s částkou z poplatku za těžbu surovin nakládat, je v gesci jednotlivých zastupitelstev a zákon by se tomu neměl vůbec věnovat. Navíc větší částky, které by těžařské společnosti platily, by mohly ohrozit stabilitu pracovních míst. „Severočeské doly patří ČEZu, který vykázal špatné hospodaření a nařídil dolům propustit 272 lidí. K propouštění došlo i v jiných podnicích. Situace ohledně nezaměstnanosti je na severu opravdu kritická,“ varoval Falbr. A to se podle něj týká jen „viditelných“ čísel a oficiálních údajů.

Na závěr pak Richard Falbr exkluzivně pro ParlamentníListy.cz uvedl: „Peníze mohly krajům či obcím přijít dříve, ale víte, jak to u nás chodí s legislativním procesem. Všechno vymýšlíme sami. Máme legislativu na hrozné úrovni, místo abychom předložili například kvalitní služební zákon - rakouský nebo německý, tak si vymýšlíme svůj vlastní. Tak je to se vším. To, že se teď zjednodušují pravidla pro kupování pozemků, byť je to k smíchu, ta dostavba hradecké dálnice, kde to osmnáct let blokuje nějaká paní, která to nechce prodat. Mělo to být tedy dřív, ale co se dá dělat…“ povzdechl si na závěr bývalý europoslanec.

reklama

autor: Václav Fiala

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …