Ten pán je magor, ne politik. Strany to o lidech jako Rath vědí, píše Steigerwald

07.06.2012 9:41

Rathovi lidé se rekrutují z různých končin politického života a podle Karla Steigerwalda mají společné to, že žádnou politiku ve skutečnosti nepředstavují.

Ten pán je magor, ne politik. Strany to o lidech jako Rath vědí, píše Steigerwald
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Vazebně stíhaný poslanec David Rath vystoupil ve sněmovně

Nikomu z nás nebyl určen projev, který na půdě Poslanecké sněmovny přednesl obviněný exhejtman David Rath. Byl pouze pro lidi, pro které je skutečnost pouze kolbištěm emocí, a u nich zabral. V článku pro MF Dnes to píše komentátor Karel Steigerwald.

Podivní Rathovi lidé

Exhejtman podle jeho slov "překreslil" politickou krajinu. "Ne už pravá a levá strana, nýbrž Rathovi lidé proti ostatním. Ti lidé se rekrutují z různých končin politického života a spojnicí mezi nimi je, že žádnou politiku nepředstavují," píše novinář. Tito lidé podle jeho slov představují pouze "vztek a vypjatou mravní zlobu nad poměry" a většinou oni sami mají podivné škraloupy. Podle Steigerwalda jde často o politické cestovatele ze strany do strany a o skokany bez zábran.

Ten pán je magor

"Nápadná na nich bývá nezkrotná touha po moci, pro níž by přinesli na oltář slušnosti jakoukoliv oběť. Jsou obvykle hanbou všech politických stran. Pokud to s nimi krachne, členové partají se diví, ačkoliv by jim voliči už dávno řekli: ten pán (ta paní) je magor, ne politik," píše komentátor.

David Rath je prý toho zřetelným příkladem. Steigerwald tvrdí, že je hrdinou stranických slepců. Obdivovali, jak "do toho řeže", a přitom je nenapadlo, že sami dostanou výprask.

Rathův pokus o vytvoření legendy

Bývalý hejtman prý nad sebou zlomil hůl, neboť je přesvědčen, že věc je ztracená. Místo toho, aby se hájil, pokusil se o vznik legendy Ratha jako hrdiny a oběti. "Rathův projev jako by počítal s tím, co bude, až bude po všem a on se vrátí jako nezlomený hrdina. Možná skutečně věří, že kriminál ho později vystřelí na kopec nad Prahou, jako jiného vězně před ním," konstatuje Steigerwald.

Tleskali komunisté a Škárka

Patos v Rathově projevu zabral pouze u "pošramocené" menšiny. Obviněnému politikovi tleskali komunisté, kteří si zřejmě představili chobotnici, jež požírá socialistu Ratha, a odsouzený poslanec Škárka. Zvláštní roli sehrál při Rathově vystoupení ve sněmovně expředseda ČSSD. "Tlačil se před Ratha, jak to šlo, chtěl ho zastínit, vzít mu tu hodinu slávy, vyniknout víc. Nabízel podobný program: svět darebáků a proti němu já," napsal v komentátor.

Za kauzou Rath se skrývá svět zločinů, korupcí, machinací a podvodů. To je živná půda pro jeho společnost. "Všechno jednou skončí. Rath se vrátí do civilu a jeho společnost dávno bude rozpadlá a rozběhlá po svých osobních neštěstích. Rath zmizí tam, kde má být. Může se ale stát i pravý opak: vrátí se jako oběť, předák. Pak Bůh křesťanů s námi," končí Steigerwald svůj komentář.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bob

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…